NØDVENDIG: Big Data, maskinlæring og kunstig intelligens er i vinden om dagen. Likevel har Høgskolen i Østfold fortsatt mange ledige plasser til sitt Big Data Analytics-studium. NHO Østfold-direktøren og Smart Innovation Norway-direktøren oppfordrer alle til å skaffe seg denne avgjørende kompetansen.

Etterlyser større interesse for Big Data:

– Digitalisering krever kompetanse, og det går ikke over

Til tross for at mediene stadig påpeker viktigheten av denne kompetansen, sliter Høgskolen i Østfold med å få nok deltakere til sitt Big Data Analytics-studium.

Av Mari Kristine Buckholm, 21. juni 2017

Nærmest daglig skriver norske medier om den omfattende digitaliseringen av samfunnet, og ekspertene råder både offentlige og private aktører til å ta grep i egen virksomhet for ikke å bli digitalt utkonkurrert.

Likevel har Høgskolen i Østfold (HiØ) mange ledige plasser til studiet Big Data Analytics. Studiet går over ett semester og deltakeren får kompetanse innen anvendelse og analyse av store mengder data.

.

Bekymret for utviklingen

– Digitalisering krever kompetanse og handling, og det går ikke over. Etterspørselen rundt studiet burde være enorm, kommenterer Ole Gabrielsen, administrerende direktør ved Smart Innovation Norway.

Han legger til:

– HiØ har arbeidet med maskinlæring siden åttitallet og har markedsført studiet bredt, så årsaken til dette er nok at mange ikke forstår at dette er veien inn til den nye teknologien, eller så tror de at de har bedre tid enn de har. Det er bekymringsfullt.

.

– Kommet for å bli

Gabrielsen får støtte fra regiondirektør i NHO Østfold, Roald Guldbrandsen (bildet):

– Big Data og digitalisering har kommet for å bli. Det er ikke noe som går over. Denne teknologien vil gjøre det mulig for bedriftene å håndtere morgendagens utfordringer. Derfor er det helt avgjørende at bedrifter bygger opp systematisk og grundig kompetanse på dette området.

– Utdanningssystemet er næringslivets viktigste leverandør. NHO jobber for at utdanningssystemet i enda større grad skal tilby utdanningsstudier som er viktige for næringslivet i dag, men også i fremtiden, sier Guldbrandsen.

Enormt behov

Dekan ved avdeling for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Østfold, Harald Holone, understreker at høgskolen sitter på solid spisskompetanse og forskere med lang fartstid innenfor Big Data, maskinlæring og kunstig intelligens.

Han er svært forundret over den manglende interessen for studiet:

– Jeg må innrømme at jeg er overrasket over at det er såpass få som har søkt. Det finnes et enormt behov for nettopp den kompetansen i dagens samfunn, spesielt i næringslivet.

.

– Alle trenger kompetansen

Holone påpeker at både NHO-direktør Kristin Skogen Lund og statsminister Erna Solberg har engasjert seg for å øke interessen og Big Data-kompetansen i Norge.

– Kanskje virker Big data litt fremmed? Jeg tror det har noe med modenheten i markedet å gjøre. Mange tenker kanskje at de er en såpass liten bedrift og ikke trenger denne kompetansen, men det blir helt feil å tenke slik. Alle trenger den, fastslår han. Og trekker fram Østfold-firmaet Unger Fabrikker som eksempel til etterfølgelse:

– De er ikke så store, men vant prisen for årets bedrift i Fredrikstad i 2016 for effektivisering av sine produksjonsprosesser. Juryen pekte nettopp på forskningssamarbeidet med vårt maskinlæringsmiljø som grunnlag for prisen.

Unger produserer såkalte overflateaktive stoff, som blant annet er ingrediens i rengjøringsmidler og tøyvaskemidler.

.

Fortsatt ledige plasser

Holone oppfordrer derfor alle bedrifter, store som små, og deres ansatte til å gjennomføre Big data Analytics-studiet til Høgskolen i Østfold.

– Vi har fortsatt ledige plasser og har ikke noe øvre tak. Akkurat nå er opptaket stengt, men Restetorget åpner 20. juli. Da vil det være mulig å søke helt fram til studiestart i slutten av august, opplyser dekanen.

Studiet består av fire to-dagers samlinger i løpet av høstsemesteret, noe som gjør det mulig å kombinere studier og arbeid. Fullført studium gir 15 studiepoeng.