NETTVERKSMØTE: Smart Innovation Norway inviterte mandag til gratis informasjonsmøte for partnere og inkubatorselskaper i NCE Smart Energy Markets. Deltakerne fikk informasjon og kunnskap om offentlige virkemidler fra Innovasjon Norge, SkatteFUNN, Eksportkreditt og EU-programmet Horizon 2020.

Mandag 26. juni holdt Smart Innovation Norway nettverksmøte med utvalgte aktører for å dele erfaringer om hvordan man kan få økonomisk støtte til gode ideer og prosjekter.

Av Mari Kristine Buckholm, 30. juni 2017

Fikk smarte finansieringstips

– Under dette nettverksmøtet var hovedfokus på hvilke offentlige finansieringsmuligheter som finnes for våre NCE-partnere og gründerbedrifter, forteller Jon-Vidar Knold, leder for NCE Smart Energy Markets og Smart Inkubator-avdelingen ved Smart Innovation Norway.

Møtet, som var gratis, ble holdt i Simulatorsenteret på Remmen Kunnskapspark og deltakerne fikk informasjon og kunnskap om hvordan de kan navigere seg gjennom nasjonale og internasjonale finansielle ordninger.

Jungel av muligheter

– Det oppleves ofte som vanskelig for bedrifter å finne frem i «jungelen» av offentlige økonomiske støttemuligheter og det å invitere aktører som Innovasjon Norge, SkatteFUNN og Eksportkreditt for å få en samlet oversikt over muligheter, er en stor fordel, forklarer Knold. Han legger til:

– Det å få økonomisk støtte og/eller gunstige lånemuligheter er ofte avgjørende for om en god idé kan videreutvikles og kommersialiseres.

Søknadskriterier

Under møtet holdt flere aktører presentasjoner. Først ut var Eirik Henriksen i Innovasjon Norge. Han presenterte tilskuddsordninger og låneordninger tilpasset ulike faser; fra ideavklaring, via utvikling og markedsintroduksjon til vekst – og la vekt på hva de ser etter når de evaluerer søknader.

Deretter fulgte Pål Hoff i SkatteFUNN opp ved å snakke om hvordan næringslivet kan oppnå skattefradrag for dokumenterte FoU-utgifter, samt hva man bør legge vekt på i søknaden. Hoff fortalte at det for Østfold i 2016 ble registrert 218 prosjekter med budsjettert skattefradrag på 153 millioner kroner.

.

Reduserer risiko

Etterpå informerte José R. Martínez om hvordan den norske statsbanken Eksportkreditt hjelper norske bedrifter med å konkurrere i utlandet innenfor kapitalvarer og tjenester.

– Ved å tilby smidige finansieringsløsninger til sine eksportkontrakter, kan norske eksportbedrifter redusere finansieringsrisiko og øke sitt konkurransefortrinn, påpekte Martínez.

Joseph Negreira forklarte så hvordan EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020 er bygget opp, hvem som kan delta og hvilke muligheter det gir.

Globale ambisjoner

I tillegg fikk deltakerne en innføring i SME-instrumentet, som er en del av Horisont 2020-programmet. Dette tilbyr finansiering til innovative små og mellomstore bedrifter med globale ambisjoner.

Sist ut var Qazi S. Ahmad, som presenterte INJECT-prosjektet og fortalte hvordan Smart Innovation Norway, med vår utnevnte EU-rådgiver, kan bistå klyngemedlemmer i å navigere i Horisont 2020s utlysninger og veilede dem i en søknadsprosess.

– Vi planlegger en oppfølger til dette møtet i løpet av høsten og da håper vi at enda flere av våre NCE-partnere og gründere vil delta, avslutter NCE Smart-leder Knold.

.

.Her er alle presentasjon