STORFINT BESØK: Onsdag hadde eSmart Systems og Smart Innovation Norway celebert besøk på Remmen Kunnskapspark, da kronprinsparet la turen innom for å lære om digitalisering, ny teknologi og kunstig intelligens. (Alle foto: Stein Johnsen)

Halden bød på norske flagg, droner og koding:

Onsdag ettermiddag troppet selveste kronprinsessen og kronprinsen opp på Remmen Kunnskapspark for å lære mer om den nye teknologiens muligheter.

Av Mari Kristine Buckholm, 30. august 2017

Kronprinsparet lot seg imponere av eSmart Systems’ kunstige intelligens

– Det var en veldig fin opplevelse å ha besøk av kronprinsparet, og det av flere grunner. For det første er det ikke noe tvil om at de er interesserte i den teknologiske utviklingen og revolusjonen vi er inne i, skryter administrerende direktør i eSmart Systems, Knut Johansen, rett etter at han har sagt vinket kronprinsparet av gårde – etter et vel gjennomført besøk.

– Kronprinsparet er interesserte i kunstig intelligens, og de forstår hva dette dreier seg om i forhold til den potensielt store effekten dette vil ha på samfunnet, legger han til med et bredt smil.

.

Barna ønsket velkommen

Dagen startet litt før ett, da de kongelige høyhetene ankom parkeringsplassen utenfor Remmen Kunnskapspark til flagg, jubel og hurrarop fra 40 barn fra Stenrød, Bergknatten og Høvleriet barnehage.

Kronprinsparet tok seg god tid til å vinke, hilse på og prate med barna.

– Jeg heter også Håkon, ropte en av guttene ekstatisk.

– Oj, for et fint navn, svarte kronprinsen og smilte – før han gikk bort og tok navnebroren sin i hånda, til barnas store glede.

Deretter bar det opp i eSmart Systems’ lokaler, hvor følget fikk en omvisning og en introduksjon til Halden by og selskapet ved henholdsvis ordfører Thor Edquist og Knut Johansen.

.

Engasjert kronprinsesse

Under den påfølgende lunsjen var det administrerende direktør hos klyngepartner Smart Innovation Norway, Ole Gabrielsen, sin tur. Han presenterte blant annet selskapets unike innovasjonsplattform.

– Jeg snakket om hva som kjennetegner innovasjon i miljøet vårt, og hvordan vi i større grad fokuserer på vertikal innovasjon i stedet for horisontal. Det vil si at vi er mer opptatt av, i stedet for å lage flere biler, hvordan vi kan lage en selvkjørende bil, forteller Gabrielsen.

Han legger ikke skjul på at kronprinsessen var interessert og stilte mange spørsmål underveis.

– Hun spurte hva kunstig intelligens kan gjøre for oss borgere, og hvordan det vil påvirke næringslivet og samfunnet for øvrig, røper han.

.

Revolusjonen er nær

Etter lunsj bar det ned til Simulatorsenteret, hvor eSmart-sjefen ga kronprinsparet en hurtiginnføring i den teknologiske revolusjonen som omfatter oss.

Begreper som sorte hull, neurale nettverk, singularitet, og ikke minst, kunstig intelligens (AI), var bare noen av ingrediensene i Johansens presentasjon – som uten tvil fascinerte det kongelige besøket.

– Vi som jobber her tror det vil skje en gigantisk endring, en teknologisk revolusjon, innen kort tid. Vi er riktignok ikke der helt ennå, men snart vil maskiners kunstige intelligens være like sterk som vår egen hjerne, sa Johansen fra scenen.

– Når skjer det?, lød det kjapt fra en engasjert kronprins Haakon.

– I 2025. Det kommer til å gå veldig fort, svarte Johansen. Han avsluttet med å understreke at det gjelder å innta riktig startposisjon, slik at du har sjanse til å henge med i løpet.

.

Droner og kunstig intelligens

Og brått inntok en drone luftrommet foran scenen. Den begynte sakte å bevege seg sideveis foran publikum i salen mens den filmet ansikter – som ble vist på storskjermen.

Etter hvert dukket kronprinsessens og kronprinsens ansikter opp, omringet av kvadratiske markører med navnene deres blinkende rundt. Dronens kunstige intelligens hadde klart å gjenkjenne dem.

Under hele seansen smilte og lo kronprinsparet, mens kronprinsessen like greit tok fram mobiltelefonen og filmet det som skjedde.

Etter dronedemonstrasjonen, kom Davide Roverso, Chief Analytics Officer hos eSmart Systmes, opp på scenen for å fortelle hvordan maskinlæring og neurale nettverk fungerer – og hvordan dronen var i stand til å gjenkjenne ansiktene til hedersgjestene.

.

App for utviklingshemmede

Avslutningsvis fikk kronprinsparet en introduksjon til Smart Cognition, som bruker eSmart Systems sin plattform for å bygge kunstig intelligens som kan hjelpe utviklingshemmede.

Daglig leder Sven Erik Tønnesen viste blant annet fram en app som legger bedre til rette for friluftsliv for utviklingshemmede.

– Framover vil vi jobbe med å videreutvikle denne teknologien. Målet er å utvikle en applikasjon som kan uttrykke og kommunisere følelsene og ønskene til de som ikke har egen taleevne, fortalte Tønnesen.

.

Lærte å kode

Helt til slutt var det omsider tid for å lære kronprinsparet å kode. De tok plass foran to datamaskiner og ble guidet gjennom prosessen mot å lage en algoritme som kan gjenkjenne et bestemt ansikt.

Aller først tok de bilde av en i reisefølget sitt. Deretter måtte koden skrives. Noen minutter og X antall tastetrykk senere var dronen klar til å lete etter personen på bildet, noe den klarte med glans – til stor applaus.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon la ikke skjul på at de ble imponerte av det de så og hørte på Kunnskapsparken denne onsdagen.

.

Selvkjørende biler og legestøtte

Og til tross for dårlig tid, benyttet de sine siste minutter før avreise til å spørre mer om den kunstige intelligensens muligheter.

– Kronprinsen stilte spørsmål om hvor langt man har kommet på veien mot selvkjørende biler, og han lurte på når teknologien er god nok til at alle kan bruke den, forteller Davide Roverso, som gladelig svarte på spørsmålene deres.

Kronprinsessen var på sin side opptatt av hvordan leger kan bruke kunstig intelligens som støtte når de skal sette diagnoser på pasienter.

– I praksis kan det innebære at når en pasient kommer inn med en ukjent diagnose, kan man plotte inn symptomene på maskinen, og den kunstige intelligensen vil komme opp med mulige diagnoser. Det kan være vanskelig for legen å koble symptomene til alle mulige sykdommer, sier Roverso.

Han legger til:

– Det var moro at de var så interesserte!

(Se filmen Nordic Media Lab har laget fra besøket)

Video : Kronprinsparet besøker eSmart Systems