FRAMTIDSRETTET: Venstres partileder Trine Skei Grande la sin Gründerturné innom innovative Remmen Kunnskapspark. Fra venstre: Administrerende direktør i Smart Innovation Norway Ole Gabrielsen, Trine Skei Grande, Østfolds følrstekandidat Finn Erik Blakstad, leder i Halden Venstre Joakim Karlsen og Corporate Vice President i eSmart Systems Knut Gustavsen. (Foto: Mari Kristine Buckholm)

Som flere toppolitikere før henne, ble også Venstre-leder Trine Skei Grande både imponert og inspirert av det hun hørte da hun besøkte innovasjonsmiljøet i Halden.

Av Mari Kristine Buckholm, 3. juli 2017

Skei Grande: – Jeg kunne ikke la være å komme

– Jeg kunne ikke la være å komme. Venstre må jo ha vært her!

Det var partileder Trine Skei Grandes klare tale etter sin visitt på Remmen Kunnskapspark fredag 30. juni.

.

Besøker framtidas bedrifter

Hun er nemlig i full gang med Trines Gründerturné, som skal innom alle fylkene i Norge. Fredag ettermiddag fikk Skei Grande en rask innføring i næringsklyngen NCE Smart Energy Markets, samt presentasjoner av Smart Innovation Norway og eSmart Systems.

– Vi besøker bedrifter og miljøer som klarer å skape nye arbeidsplasser som vi tror er framtida. Det er alt fra «lowtech» til veldig «hightech». I løpet av en dag er vi innom hele spekteret. Det som skjer her utgjør en veldig viktig del av det som vil skape arbeidsplasser i framtida, understreker hun.

.

– Utrolig kult

For Skei Grande var ikke mindre imponert enn de seks andre toppolitikerne som har besøkt innovasjonsmiljøet i Halden i løpet av det siste halve året.

– Dette er kjempeimponerende, veldig gøy og utrolig kult, kommenterer hun engasjert. Og legger raskt til:

– Ny teknologi kommer til å påvirke absolutt alle deler av livene våre. Teknologien må inn på en helt annen måte; vi skal ikke lenger ha et IT-kontor i bedriften, men forståelsen av teknologien må opp på ledelsesnivå.

Vil øke kunnskapsnivået

Venstres partileder har et tett program under turnéen, men lot ikke sjansen gå fra seg til å lære mer om digitaliseringens muligheter.

– Alle yrker må forstå at dette kommer til å påvirke dem. Da må vi ta tyren ved hornene og ikke være imot endring. Denne valgkampen kommer til å handle om de som er imot endring og vi som er på lag med framtida, spår hun.

Skei Grande er tydelig på at det er essensielt å øke kunnskapen om smart teknologi på alle nivåer.

– Vi må la «kidsa» kode fra dag én. Vi må ha forståelse for teknologi i ledelsen og vi må ha forståelse for teknologi i politikernes hverdag, påpeker hun.

.

– Ingen er skjermet

Nylig besøkte Skei Grande Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. Der fikk hun erfare at også landbruket kommer til å bli dramatisk forandret i løpet av kort tid – takket være digitaliseringen.

– Jeg snakket med de som lager landbruksroboter, og spurte om de kunne tenke seg én jobb i landbruket som en robot ikke kunne gjøre. De tenkte en stund, men sa at det kunne de ikke, forteller hun.

– Veldig mange av dem som tror de er skjermet for ny teknologi, kommer ikke til å være det. Da er det bare å ta dette «up front», avslutter Venstre-lederen.