PÅ SOMMERJOBB: Fredag formiddag fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre oppfylt drømmen om å prøve seg som sommervikar hos eSmart Systems og Smart Innovation Norway – og gjorde sine saker bra.                                                                                                                                                         (Alle foto: Stein Johnsen)

I november i fjor spurte Ap-lederen om muligheten for å få sommerjobb hos eSmart Systems og Smart Innovation Norway. Fredag fikk han endelig prøve seg.

Av Mari Kristine Buckholm, 23. juni 2017

– Jonas har bidratt på Connected Drone og skriver effektiv kode etter beste praksis. Han setter høye krav til seg selv og sitt arbeid, og hans gjennomføring bærer stolthet for yrket. I sin korte tid i selskapet, rakk Jonas å bli et naturlig midtpunkt og han har i høyeste grad bidratt til å løfte sine kolleger med interesse og glød.

Slik lyder et utdrag fra arbeidsattesten Jonas Gahr Støre fikk etter sin første dag som sommervikar hos eSmart Systems.

.

Minimal lønn

– Det var helt fantastisk, jeg blir nesten rørt, var Støres umiddelbare reaksjon etter at «dommen» ble opplest. Han la fort til:

– Kanskje vi kan forhandle om den lønna nå?

Til latter fra de mange ansatte som hørte på. For etter en presentasjon av selskapet og deres viktigste prosjekter, startet dagen – som seg hør og bør – med gjennomgang og signering av arbeidskontrakten. Og lønna? Kroner null.

– Det er helt greit, forsikret Ap-lederen.

Blant annet skrev Støre under på at «arbeidstakeren etter beste evne skal bruke kunnskapen og kompetansen han opparbeider seg til samfunnets og næringslivets beste».

– For en fantastisk formulering, utbrøt han fornøyd.

.

Lærte å kode

Støre og hans rådgiver for dagen, Live Nelvik (med TV-team), fikk utdelt og ikledde seg på sporty vis hver sin t-skjorte med eSmart Systems’ logo på.

– Min oppgave er å gi Jonas noen folkelige tips, fordi politikere ofte er litt stive. Jeg er her for å bryte ned muren, fortalte Nelvik med et smil.

Den ferske sommervikaren tok så plass ved en av PC-ene, hvor han for øvrig logget seg inn med sin egen unike bruker opprettet for anledningen.

– Nå skal du bruke kunstig intelligens i form av bildegjenkjenning for å finne feil på en strømmast, fortalte utvikler Hans Gunnar Hansen.

.

Vil forstå digitalisering

Støre nikket og fulgte instruksjonene han fikk til punkt og prikke. Ap-lederen var engasjert og nysgjerrig og stilte flere spørsmål underveis.

– Jeg har fått en ytterligere forståelse for betydningen av digitalisering og hvordan vi kan ta det i bruk for å løse samfunnstjenester. Jeg kommer nok aldri til å bli en programmerer, men jeg har ambisjoner om å forstå mer om hvordan teknologien kan løse oppgaver, understreket han etter endt arbeidsøkt.

Etterpå ventet en god lunsj og utdeling av den usedvanlig gode attesten.

.

– En håndsrekning

Verken Støre eller hans midlertidige rådgiver Nelvik la skjul på at de likte det de så og hørte på Remmen Kunnskapspark denne junidagen.

– Jeg tror ikke politikerne våre nødvendigvis er så oppdaterte på fremtidig teknologi. Og det trenger de å være for å kunne styre dette landet. Hvis ikke, vil de bygge sykehus som om fem år ikke er noe verdt. De må vite at verden vil se annerledes ut om tjue år og at det går veldig fort. Derfor tenker jeg at det er en slags håndsrekning mot mer kunnskap at Jonas er her i dag, og det er bra å se, kommenterte Live Nelvik.

– Det vi har erfart her i dag er veldig spennende. Det syntes jeg sist jeg var her, det synes jeg nå – og jeg har lyst til å komme enda en gang. Gjerne som statsminister, røpet Ap-lederen – med et godt glimt i øyet. Og fortsatte:

– Jeg vil sitere min svenske kollega, statsminister Stefan Löfven, da han ble spurt om han fryktet ny teknologi. Han svarte: «Nei, jeg frykter gammel». Det må vi holde fast ved.

.

(Se hvordan det gikk da Støre lærte å programmere i videoen under.)

Jonas Gahr Støre imponerte som sommervikar

Video : Støre på sommerjobb