OFFISIELL ÅPNING: Norges olje- og energiminister, Terje Søviknes, stod for den offisielle åpningen av Sandbakken Mikrogrid og Energipark på Hvaler tirsdag ettermiddag. (Alle foto: Hvaler kommune)

I går besøkte olje- og energiministeren Hvaler for å åpne Sandbakken Mikrogrid og Energipark, en energiproduserende miljøstasjon – den første i sitt slag.

Av Mari Kristine Buckholm, 6. september 2017

Åpnet Norges første og eneste mikromarked

Smart Innovation Norway har vært en sentral bidragsyter til pilotprosjektet Smart Energi Hvaler, som har sørget for produksjon og distribusjon av fornybar energi på Hvaler-øyene. I dag produserer Hvaler både sol- og vindenergi.

Da olje- og energiminister Terje Søviknes tok turen for å inspisere anlegget og offisielt åpne den flunkende nye energiparken på Sandbakken miljøstasjon tirsdag ettermiddag, fikk han høre hele historien om Smart Energi Hvaler, lokalprodusert energi og SmartGrid – samt et innblikk i hvor viktig det er med lokale arenaer for forskning – og demonstrasjon av ny teknologi.

.

Ja til besøk

Leder for Smart Energi Hvaler-prosjektet, Smart Innovation Norways Thor Moen, var naturligvis på plass.

– Jeg presenterte Smart Energi Hvaler for ministeren. Dette er Europas eneste mikrogrid og mikromarked i sin klasse bygget på en miljøstasjon, forteller Moen. Og røper at han sørget for å utfordre Søviknes til å gjøre som de fleste av hans kolleger på Stortinget allerede har gjort.

– Jeg sa: «Du må besøke Norges sterkeste og mest bærekraftige innovasjonsmiljø i Halden, så slipper du å bli ertet i kantina», forteller Moen med et smil. Han legger til at responsen var positiv:

– Han takket ja til invitasjonen, smilte og svarte at det vil han gjerne. Deretter fikk jeg kortet til hans statssekretær.

.

Hvalers pilotrolle

Også leder for forskning og innovasjon hos Smart Innovation Norway, Dieter Hirdes, var til stede. Han presenterte status for det store EU-prosjektet EMPOWER og Hvalers rolle som pilotområde i ulike forskningsprosjekter.

– Jeg fortalte hvilken betydning det nye anlegget har som pilot- og demonstrasjonsanlegg i Norge. Det er det eneste fullskala mikrogridanlegget som kan kjøres i såkalt øymodus, dersom det lokale strømnettet går ned. Det kan kjøre til feilen på nettet er reparert, og da bytter det automatisk tilbake til nettmodus, forklarer Hirdes.

Anlegget består av 1200 kvadratmeter solcellepaneler og en vindmølle på taket som produserer strøm.

– Dette anlegget, med de omkringliggende bygningene som Hvaler kommune eier, kan kjøre uten strøm fra lokalnettet i et halvt år, fra vår til høst, legger han til.

.

Positiv minister

Etter presentasjonene og en omvisning i energiparken, var olje- og energiministeren godt fornøyd:

– Jeg har hørt mye om anlegget, og har nå fått en flott presentasjon av arbeidet som har blitt gjort. Utrolig spennende! Ikke minst deltar Smart Energi Hvaler i internasjonale nettverk for å ta i bruk ny kompetanse og forskning, og for å omsette dette i kommersielle produkter og tjenester som kan tas ut i et marked, kommenterte han.

Fakta

  • Hvaler har siden 2010 utviklet seg til Norges fremste demonstrasjonsområde for smarte energiløsninger.
  • Arbeidet med dette er organisert gjennom Smart Energi Hvaler (SEH) som er et samarbeidsprosjekt mellom Hvaler kommune, Fredrikstad Energi og Smart Innovation Norway.
  • Da Hvaler kommune skulle bygge et nytt avfallsmottak, foreslo SEH-gruppen at man skulle bygge et tak over anlegget med 1.200 m2 solceller og opptil fire vindmøller.
  • Med støtte fra ENOVA, bygget Hvaler kommune dette anlegget, som også er Norges eneste fullskala mikrogrid.
  • Gjennom EU-prosjektet EMPOWER ble det utviklet en Microgrid Power Router (MPR), som gjør det mulig å drifte bygningene rundt anlegget i øymodus når det lokale strømnettet faller ut.
  • Når feilen i lokalnettet er rettet, kjører MPR-en automatisk over til nettmodus igjen.
  • Teknologien har et stort markedspotensiale i øy-Norge med sårbar strømforsyning.
  • Med egenprodusert strøm og en batteribank kan mikrogridet, med bygningene og avfallsanlegget, kjøre uten strømtilførsel utenifra fra vår til høst.

Video : Offisiell åpning av Hvaler Energy Park

– I forhold til det store bildet og det grønne skiftet, må det være penger å tjene; det må være arbeidsplasser og det må være kommersielt. Ellers kommer vi ikke til å lykkes. Men jeg er sikkert på, med det arbeidet som gjøres her, at vi har alle muligheter.

.

(Se og hør hva Terje Søviknes sa under åpningen av anlegget i videoen under)