NCE Smart Energy Markets v/ Smart Innovation Norway inviterer til en særdeles spennende og høyaktuell studietur til Stuttgart i Tyskland fra 12. til 13. februar 2019.

Av Mari Kristine Buckholm, 7. desember 2018

– Bli med på Studietur til Stuttgart!

Stuttgart er Tysklands senter for forskning og utvikling av teknologi tilknyttet smarte nett og energilagring, og delstaten Baden-Württemberg ble nylig kåret til Tysklands fremste til å ta i bruk fornybar energi med bl.a. 500.000 solcelleanlegg.

– Stuttgart med omegn har ledende forskningsinstitusjoner som spesialiserer seg på blant annet solkraft, lokal energilagring, smarte nett og elektromobilitet, og kan fremvise et imponerende antall pilotprosjekter, forteller Dieter Hirdes (bildet), leder for Forskning & Innovasjon hos Smart Innovation Norway.

I løpet av studeituren går turen innom noen av de mest spennende pilotene, deriblant:

.

Demand Side Management Flughafen Stuttgart

Bakgrunnen for at prosjektet ble gjennomført i Baden-Württemberg var at de her har en rekke mellomstore og store industribedrifter, med et stort potensial for styring av strømforbruk.

– En av bedriftene som deltok i prosjektet, var flyplassen i Stuttgart. Flyplassen har et eget varmekraftverk, og også flere lagringsmuligheter. Gjennom prosjektet fikk de analysert sitt potensial for styring og lagring av kraft, og de har siden 2016 levert 3,2 MW effekt via et virtuelt kraftverk, sier Hirdes.

Fraunhofer IAO Micro Smart Grid

Fraunhofer er Europas største forskningsorganisasjon med 26.000 forskere. Fraunhofers Team Mobility Concepts and Infrastructure har fokus på temaer og teknologier for helhetlige fremtidige mobilitets- og infrastrukturløsninger. Med “Fraunhofer IAO Micro Smart Grid” har det blitt bygd opp et levende laboratorium i parkeringshuset til instituttet i Stuttgart.

Med mer enn 30 ladestasjoner for elektriske kjøretøy, inkludert Europas raskeste høyhastighetsladestasjon, omfatter laboratoriet en av de største ladeinfrastrukturene i et parkeringshus.

– All strøm produseres av et solenergianlegg. Ved hjelp av et lithium-ionbatteri og innovativ LOHC-hydrogenlagring kan produksjon og forbruk koordineres optimalt med hverandre, påpeker Hirdes.

.

Batteriespeicher Heilbronn

Vind- og solkraft spiller en stadig viktigere rolle i den tyske energimiksen. Samspillet mellom den variable produksjonen, belastningen og den konvensjonelle produksjonen er sentral.

– I samspillet mellom forskjellige energikilder hjelper effektive batterisystemer med å utligne forskjellen mellom produksjon og belastning, samtidig som de bidrar til fleksibel og bærekraftig strømforsyning. I byen Heilbronn i Baden-Württemberg har Kraftwerksbatterie Heilbronn GmbH utviklet en løsning for batterilagring, som skal hjelpe til å øke fleksibiliteten til konvensjonelle kraftverk, forklarer Hirdes.

Studieturen til Stuttgart arrangeres i samarbeid med Norsk-Tysk Handelskammer og Smart Energy Network.

Smarte nett, lagring og desentral energiproduksjon:

.