Smart Innovation Norways intensive forretningsutviklingsprogram PANGSTART arrangeres nå for fjerde gang, og ni spente gründere er klare for seks uker med knallhard jobbing.

Av Mari Kristine Buckholm, 16. mars 2018

– I dagens verden trenger vi å feile raskt

Vårens PANGSTART ble sparket i gang fredag morgen:

– Vi skal bruke mental trening for å hjelpe folk å gjenoppdage og få tilgang til sitt naturlige læringstalent. I vår verden trenger vi å feile raskt, gå utenfor komfortsonen og være åpne får å lære noe nytt, påpeker Erik Møller og Lars Kolflaath i startup-selskapet Rig 2 Learn.

Helt konkret ønsker Rig 2 Learn-gründerne å lage et digitalt treningsprogram og bruke spillteknologi som utgangspunkt for å redusere folks frykt og prestasjonsangst knyttet til å lære noe nytt.

.

Spissing av forretningsideen

– Målgruppa er alle som er ute i arbeidslivet og i en jobb hvor det kreves av deg å gå utenfor komfortsonen og være med på endringer, forteller Møller (til høyre på bildet).

De meldte seg på PANGSTART for å spisse forretningskonseptet ytterligere, noe de har stor tro på å få til etter dagens kick-off – blant annet ved hjelp av dyktige veiledere.

– Det neste steget blir å videreutvikle ideen, ta den over på «storyboards», og deretter besøke kundene og presentere disse. Etter det vil vi utvikle en prototype, forklarer idéskaper Kolflaath (til venstre på bildet over).

.

Vil spare antall legebesøk

Også kvinnen bak Medelle, gründer Iselin Sommereng, som skal lage diagnostiske blodprøveapparat til hjemmebruk.

– I første omgang skal de måle CRP-nivået i kroppen. Det blir tatt veldig mange slike årlig og disse prøvene er viktige blodmarkører for veldig mange leger. Vi vil lage en skalerbar løsning slik at vi kan utvide til andre blodverdier og ønsker å ta dette ut internasjonalt, forteller Sommereng.

Bakgrunnen for ideen er egne erfaringer ved legekontorer og sykehus der man har vært nødt til å dra fram og tilbake for å måle CRP-nivå i blodet flere ganger, og deretter vente på svar.

– Bare det å dra til legen med et sykt barn kan være en utfordring, før man må sitte lenge og vente på tur. Først på legen, så på laben, så på legen igjen. Man bruker veldig mye av legens tid, understreker Sommereng.

.

Antibiotika eller ikke?

Det ville hun gjøre noe med. Å måle CRP er nemlig en enkel prosedyre, og kan gi svar på om det er nødvendig å behandles med antibiotika. Dette er informasjon som er svært relevant i dagens stadig mer antibiotikaresistente samfunn.

– Dersom CRP er høyere enn 50, indikerer det at sykdommen er bakteriell og kan det hende at man må bruke antibiotika. Men først må du hjem, før du kan reise tilbake igjen for å måle trenden. Dersom den er synkende, er det antakeligvis snakk om et virus og du trenger ikke antibiotika.

– Jeg har tenkt at alle disse stegene, og det enkle stikket de tar, må være mulig å gjøre selv. Når CRP-nivå er en såpass sterk styringsmekanisme for legen, må det være mulig å lage et apparat man kan bruke hjemme, utdyper gründeren.

Slik ble Medelle en realitet. Og takket være digitaliseringen og alt som skjer innenfor bioteknologi, er dette mulig.

– Resultatet er et «device» som kan kobles til en app, som også gir tilgang til helsedata og snakker med legene, forklarer Sommereng (til høyre på bildet).

.

Tilpasset og energibesparende lyssetting

Ved siden av henne står en annen deltaker og lytter engasjert. Nils Petter Hauge (til venstre på bildet over) i Brono Foto har tidligere befunnet seg på den andre siden, og har veiledet gründere og etablerere i flere år. Nå har han vært med på å utvikle et helt nytt konsept:

– Produktet vårt er for fotografer og setter nytt lys i studio. Men, dette kan skaleres. La oss si at du skal optimalisere lyssetting på en stor arena, som i dag er ukontrollerbart og bruker mye energi. Vi kan rette lyset dit det skal brukes og bruke mye mindre energi, samt digitalisere hele lyssettingen på et stadion som gir bedre arrangement og publikumsopplevelse. Vi snakker om refleksjon av lys, forteller Hauge.

Han håper PANGSTART kan hjelpe den unge bedriften til å ta nye og viktige steg på veien.

– Målet vårt er å skalere virksomheten vår. Vi har allerede jobbet mye med designet. Nå gjelder det å få løsningen ut på markedet og skape vekst internasjonalt. Gjennom disse seks ukene skal vi virkelig trå til for å lykkes!

.

Imponert og glad prosjektleder

Prosjektlederen for PANGSTART 4, Lorenzo Ruscelli, er svært fornøyd med de ni deltakerne og har stor tro på forretningsideene de har presentert.

– De har kommet gjennom et trangt nåløye, og PANGSTART har aldri holdt et så høyt nivå som nå. Deltakerne er godt i gang med gründerreisen, og allerede forbi idéstadiet, som gir bedre forutsetninger for å få den akselerasjonen som programmet er ment å gi. Nemlig å komme ut på markedet raskest mulig, forklarer Ruscelli.