I november reiser Smart Innovation Norway med partnere til Smart City EXPO i Barcelona. Målet er å øke den digitale kompetansen og bidra til smartere samfunn i hele Østfold.

Av Mari Kristine Buckholm, 5. oktober 2017

– En svært motiverende og inspirerende arena

Vil ha med flere på verdens største messe:

2016: Smart Innovation Norway deltar på Smart City EXPO for tredje gang i november. Dette bildet er fra fjorårets arrangement. (Foto: Innovasjon Norge)

– Byer, kommuner og næringsliv i klyngen vår som har deltatt her tidligere, opplever at dette er en arena som virkelig setter i gang arbeidet med digitalisering, digital transformasjon, smarte byer og samfunn og det grønne skiftet, forteller Thor Moen, leder for Smarte byer & samfunn hos Smart Innovation Norway.

Smart City Expo & World Congress (SCEWC) er verdens største messe og kongress for smarte byer og arrangeres i år fra 14. til 16. november i Barcelona. I fjor deltok 700 byer, 600 utstillere og samlet 17.000 besøkende. Norden deltar i år med en felles Nordisk Paviljong.

.

Studietur for motivasjon

– Vi har deltatt på denne konferansen sammen med Innovasjon Norge (avdeling Madrid) to ganger tidligere, og det er en svært motiverende og inspirerende arena, poengterer Moen.

I år samarbeider Fredrikstad kommune, Hvaler kommune, Østfold fylkeskommune og Smart Innovation Norway om å tilby Østfolds kommuner og Mulighetsriket Østfold en samling på Smart City EXPO.

– Du kan kalle det en studietur for motivasjon og kompetanseheving. Målet er at partnerne våre skal få en kickstart på Smart City-arbeidet sitt. Turen dekker dessuten flere av målene i Mulighetsriket Østfold, fylkets kommuner og næringslivet for øvrig, påpeker lederen.

.

Viktig nettverksbygging

Så langt er Fredrikstad kommune, Hvaler kommune, Smart Innovation Norway, Borg Havn, Moss kommune, Moss Havn, Halden kommune, Rygge kommune og Fylkesmannen i Østfold med på laget som reiser til Spania i november.

Programmet er laget av Innovasjon Norge i samarbeid med Hvaler kommune, Fredrikstad kommune og Smart Innovation Norway.

– Arrangementet legger opp til kompetanseheving, faglige oppdateringer, møte med leverandører, samtaler med nordiske «Smart Cities», messebesøk, nettverksbygging og interne nettverksmøter mellom Østfold-aktørene sier Moen.

Opplegget er tilrettelagt for ledere, Smart City-koordinatorer og personer med faglig ansvar for Smart City-områder i egen organisasjon.

«The Nordics» lokker

– Under årets Nordiske Paviljong fokuserer vi ekstra på områdene Mobility, Smart Home, Clean Energy, Energy Efficiency og Internet of Things (IoT). Paviljongen har sin egen hjemmeside, der utstillere og programmet presenteres, røper Moen (bildet).

Totalt vil 32 utstillere fra fem nordiske land være representert på den Nordiske Paviljongen. Det vil være en god miks av de viktigste byene i Norden og de mest innovative selskapene.

– Formålet er å bygge nettverk mellom nordiske selskaper og resten av verden, men mange av deltakerne i fjor opplevde det som like viktig å bygge nettverk innad i Norden. «The Nordics» samlet, har stor tiltrekningskraft på globale aktører. Å være en del av dette har ekstra verdi for mange norske selskaper, understreker Smart City-lederen.

.

– Norge må ta ansvar

Seniorrådgiver for Smarte byer & samfunn hos Smart Innovation Norway, Ulrika Holmgren, er tydelig på at Norge, som resten av Europa, har et stort ansvar når det gjelder å bygge bærekraftige samfunn som treffer klimamålene.

– Norge har mulighet til å ta en verdensledende posisjon på flere områder fordi vi har unik tilgang til fornybar energi og høyteknologisk kompetanse. Det finnes likevel flere områder hvor andre europeiske land er foran, og derfor skal vi møtes for å lære, bli inspirert, gi bort og “stjele” de aller beste ideene, kommenterer hun.

.

Merk! Det er fortsatt mulig å melde seg på Smart City EXPO og Nordisk Paviljong. Frist for påmelding er torsdag 12. oktober og skjer via e-post til 
Thor Moen eller Ulrika Holmgren. Les mer: