KLAR: Tore Lie, prosjektansvarlig for Connected Drone i eSmart Systems, forbereder seg før torsdagens store produktlansering for tilreisende fra hele Skandinavia. Skjermen viser hvordan dronene kan brukes til å inspisere kraftnettet. (Foto: Mari K. Buckholm)

eSmart Systems: – Det viktigste vi har gjort noensinne

Torsdag ettermiddag braker det løs, når tungvekterfirmaer fra fjern og nær inntar Remmen Kunnskapspark for å overvære eSmarts Systems storstilte dronelansering.

Av Mari Kristine Buckholm, 31. mai 2017

– Vi har invitert inn nettselskaper, kunder og partnere fra hele Norge, i tillegg til noen fra utlandet. Det kommer gjester fra både Sverige, Danmark og Tyskland, forteller Knut Johansen, administrerende direktør i eSmart Systems.

Totalt ventes cirka 180 mennesker til den unike produktlanseringen av Connected Drone i Halden.

.

Byr på overraskelser

Det hele starter i Simulatorsenteret på Remmen Kunnskapspark klokka ett torsdag ettermiddag, med presentasjoner og overraskelser. Deretter følger demonstrasjoner av partnernes mest iøynefallende produkter.

Kvelden avsluttes med lanseringsfest for ansatte av eSmart Systems og arrangementets deltagere.

Connected Drone-prosjektet hadde oppstart i januar 2016 og er et treårig prosjekt. Foreløpig har det «bare» vært et prosjekt, men med torsdagens lansering blir Connected Drone også et produkt på markedet – klart til bruk.

.

Revolusjonerende produkt

– Målet med prosjektet er å gjøre inspeksjon av strømlinjer sikrere og billigere ved hjelp av droner med kunstig intelligens, sier prosjektansvarlig Tore Lie.

Han røper at eSmart Systems’ droneprosjekt er revolusjonerende fordi det ikke finnes noe lignende på markedet fra før.

– Prosjektet er spesielt fordi vi bruker så mye ny teknologi som må spille sammen på nye måter. Det er ikke bare software med kunstig intelligens; det er ut i naturen og opp i lufta. Da vi startet, var det ingen som hadde gjort dette før, forklarer Lie.

– Bare starten

Han tror lanseringen kun er starten på et enda større droneeventyr. For selv om prosjektet nå har resultert i et produkt, fortsetter forskningen og den konstante utviklingen av nye og bedre løsninger.

– Nå har vi etablert at vi kan fly droner, at vi kan fly dem langt og at vi kan ta inn bildedata og analysere like store datamengder som en person før ville trengt ett år på – på under én time. Alt ved hjelp av en kunstig intelligens som vi stadig lager smartere, noe som i seg selv er ganske oppsiktsvekkende, sier Lie.

Han legger til:

– Men hele essensen er at vi kjapt kommer til å få en veldig mye smartere tjeneste.

Med alle de viktigste aktørene i Skandinavia på plass under torsdagens arrangement, håper Lie å kunne ta ytterlige nye Connected Drone-steg.

.

Storstilt arrangement

– Det blir en veldig morsom lansering, fordi den åpner opp for muligheter som vi ikke har hatt før. Som for eksempel en plattform for multisensorer og droner, påpeker Lie.

Firmaets administrerende direktør røper at eSmart Systems aldri har arrangert noe på størrelse med det vi får oppleve under dronelanseringen torsdag.

– Dette er det viktigste vi har gjort noensinne. Det er viktig for oss å få kommunisert ut til hele verden at vi nå har et produkt som totalt endrer måten man kan gjøre smarte ting med inspeksjonsdata på, sier Johansen.

Sju timer etter lanseringen i Norge, lanseres derfor også Connected Drone i byen Fargo i USA, med livestream og film fra Halden-arrangementet.

Om Connected Drone

  • Et FoU-prosjekt som er godkjent av Forskningsrådet og NVE.
  • Prosjektet skal utvikle et driftssikkert og kostnadseffektivt dronesystem.
  • Systemet skal leveres som en integrert totalløsning, og er spesielt tilpasset overvåkning og kontroll av kraftnett.
  • Konseptet utvikles med eSmart Systems’ systemløsning Connected Grid og Microsoft Azure som plattform.
  • Connected Drone hadde offisiell oppstart i januar 2016 og har en varighet på tre år.
  • Prosjektets første ferdige produkt blir lansert 1. juni 2017.