MØTTE STATSLEDERE: Administrerende direktør i Smart Innovation Norway (SIN), Ole Gabrielsen (lengst til venstre), presenterte NCE Smart Energy Markets-klyngens erfaringer for statsministerne i de fem nordiske landene tirsdag formiddag.                                                                                         (Foto: Innovasjon Norge)

Ga de nordiske statsministerne framtidstips

Tirsdag formiddag møtte fem nordiske statsledere toppene for tre suksessrike NCE-klynger for å snakke om felles satsinger i framtida.

Av Mari Kristine Buckholm, 30. mai 2017

Blant de inviterte var Ole Gabrielsen, administrerende direktør for Smart Innovation Norway (SIN), Halden-firmaet som leder næringsklyngen NCE Smart Energy Markets.

– Vi hadde et møte med alle de fem nordiske statsministerne, og en del av møtet dreide seg om lanseringen av Nordic Solutions to Global Challenges. Initiativet baserer seg på seks prosjekter som Norden skal samarbeide om, røper Gabrielsen.

Nyttig bidrag

Direktøren holdt en presentasjon av både klyngen og firmaet under det spesielle møtet, som fant sted i en hurtigbåt på havet mellom Bergen og Austevoll.

– Vårt innspill i denne settingen er veldig relevant, fordi et av de seks prosjektene omhandler energi og et annet omhandler bærekraftige byer. Jeg snakket blant annet om hvordan vi jobber i klyngen vår med innovasjon og hvilke utfordringer vi ser, forteller han.

Og legger til:

– Vi kom med forslag til hvordan vi kan skape et nordisk program som kan være med på å løfte entreprenører innenfor det vi driver med, som er å bruke ny teknologi for å skape smarte samfunn.

Global suksess

De to andre næringsklyngene som var invitert til å holde innlegg for statsministerne var Oslo Cancer Cluster og NCE Maritime CleanTech.

– Alle tre miljøene har hatt global suksess og adresserer en del av de store samfunnsutfordringene, forklarer Gabrielsen.

Norges statsminister Erna Solberg, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Finlands statsminister Juha Sipilä, Islands statsminister Bjarni Benediktsson og Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen hadde sittet sammen og diskutert det nordiske samarbeidet i to dager før lanseringen fant sted tirsdag.

Nysgjerrige ministere

De lot seg alle imponere av Smart Innovation Norway-sjefens ord.

– Responsen var bra. Jeg fikk pratet en del med Erna (Solberg, red. anm.), og hun var positiv. De tar oss på alvor og synes vi har gode innspill. Også den svenske statsministeren var «nyfiken», forteller Gabrielsen fornøyd.

Etter møtet besøkte den celebre delegasjonen Havforskningsinstituttet i Bergen.

Om Nordic Solutions to Global Challenges
  • Nordiske løsninger på globale utfordringer (som det heter på norsk) er et felles initiativ av statsministrene i de nordiske landene.
  • Målet er å invitere hele verden til å dele nordisk kunnskap og erfaring med seks prioriterte flaggskipprosjekter.
  • Disse er: Nordiske velferdsløsninger, The Nordic Gender Effect at Work, Nordisk matpolicylab, Nordiske energiløsninger, Nordiske klimaløsninger og Nordiske bærekraftige byer.
  • De nordiske løsningene skal bli effektive verktøy i deres felles arbeid for å nå FNs bærekraftsmål innen år 2030.