Fikk Smart City-tips i København og Amsterdam

Smarte byer og samfunn-avdelingen ved Smart Innovation Norway tok turen til Danmark og Nederland for å lære av de beste.

– De vant en prestisjefylt pris i 2014 for prosjektet Copenhagen Connecting, hvor det samles inn bydata som skal gjøre byen grønn og god å jobbe og bo i, røper hun.

Knyttet kontakter

Amsterdam er, i likhet med København, en av de fremste pionerene innen Smart City med sine om lag 150 prosjekter.

– Her drar både næringsliv, innbyggere, akademia og offentlig sektor i gang prosjekter i tett samarbeid. Vi ble inspirerte og fikk mange gode kontakter til vårt eget nettverk, forteller seniorrådgiveren.

– Det er morsomt å se at Europa utvikler seg i denne retningen, og at det grønne skiftet er både sosialt, økonomisk og miljømessig bærekraftig, understreker hun.

Smart Innovation Norway besøkte København og Amsterdam på en Smart City-studietur arrangert av Innovasjon Norge i starten av juni. Turen ble arrangert over to dager.

– Formålet var å lære om hva som er gjort innen Smart City-konseptet i de to byene, forteller seniorrådgiver Ulrika Holmgren i Smarte byer og samfunn-avdelingen hos Smart Innovation Norway.

Lærerikt og inspirerende

Hun legger ikke skjul på at det var en lærerik tur:

– I Nordhavn i København er det lagt til rette for Smart Grid-systemer med gjenvinning av energi. De har også lagt til rette for 600.000 syklister. Det vil si at 60 prosent av innbyggerne i byen bruker sykkel som transportmiddel.

Holmgren forklarer at København har mål om å være karbonnøytral i 2025.

BLE INSPIRERTE: Smarte byer og samfunn-gjengen hos Smart Innovation Norway lot seg imponere av det de fikk se under studieturen til den danske og den nederlandske hovedstaden i starten av juni.                                                                                                                                           (Alle foto: Smart Innovation Norway)

Av Mari Kristine Buckholm, 16. juni 2017