Finansavisen: Suksess i atombyen Halden

I gårsdagens lørdagsutgave av Finansavisen var hele 6 sider viet til innovasjonsmiljøet i Halden. Fokuset er hvordan byen, med Smart Innovation Norway og eSmart Systems i spissen, har klart å markere seg som nasjonale og internasjonale kompetanseledere innen nye digitale teknologier.

Artikkelen tar for seg hele det digitale eventyret, med start i opprettelse av linjen for maskinlæring ved Høgskolen i Østfold i 1977 og frem dags dato. I løpet av 40 år har mye skjedd i det Finansavisen omtaler som “atombyen Halden”: Smart Innovation Norway med næringsklyngen NCE Smart Energy Markets har vokst fra å være et Halden-sentrert miljø med ekspertise innen smart energi til å bli en anerkjent nasjonal og internasjonal forskning- og innovasjonsaktør innen nye digitale teknologier, smart energi og smarte samfunn.

Den siste fjæren i hatten for selskapet er den strategisk viktige samarbeidsavtalen med DIGITALNORWAY – Toppindustrisenteret, som ble offentliggjort denne uken. DIGITALNORWAY er et nasjonalt, tverrindustrielt næringslivsdrevet initiativ bestående av 12 av Norges største virksomheter og 12 av Norges viktigste universitets- og forskningsmiljøer. Formålet er å gi norsk næringsliv et digitalt kompetanseløft, hvor Smart Innovation Norway innehar rollen som motor for digital transformasjon.

eSmart Systems har på sin side vokst fra å være et ektefødt barn av næringsklyngen i 2013 til å bli en av de mest fremoverlente utfordrerne innen intelligent teknologi, maskinlæring og kunstig intelligens. Selskapet har vokst til å huse nesten 100 ansatte, har en markedsverdi på omkring 300 MNOK og inngikk i desember i fjor en allianse med Kongsberg Digital, som investerte hele 100 MNOK i selskapet.

Artikkelen fra Finansavisen skildrer på en god måte den unike historien til innovasjonsmiljøet, og kan leses nedenfor (PDF):

Bilde fra artikkelen i Finansavisen- her med Knut H. H. Johansen, CEO i eSmart Systems og styreleder i næringsklyngen NCE Smart Energy Markets.