Onsdag 29. november inntok hele 133 NCE-klyngepartnere simulatorsenteret på Remmen Kunnskapspark i Halden for å dele kunnskap og erfaringer med hverandre.

Av Mari Kristine Buckholm, 30. november 2017

– Inspirerende å høre fra aktører som har tro på noe

Rekordmange deltok på Partnerkonferansen 2017:

MØTEPLASS: Partnerkonferansen 2017 er ved veis ende. Rekordmange klyngepartnere deltok og delte erfaringer med hverandre. (Alle foto: Stein Johnsen)

Årets Partnerkonferanse for næringsklyngen NCE Smart Energy Markets hadde fokus på mulighetsrommet i klyngen, samhandling og prestasjonskultur.

– Dette er en unik arena for våre partnere, som er både næringslivet, akademia og kommunene, til å komme sammen, dele erfaringer, diskutere ideer og ikke minst; vise fram konkrete resultater av partnerskapet og vår innovasjonsplattform, forteller Jon-Vidar Knold, leder for NCE Smart Energy Markets.

.

Populær agenda

Aldri har så mange meldt seg på Partnerkonferansen, og simulatorsenteret var smekkfullt. Det satte klyngesjefen stor pris på.

– At vi er rekordmange deltakere tyder på at vi treffer noe med agendaen og budskapet vårt i år. Det handler om å ta i bruk ny teknologi, ikke bare snakke om det, poengterer Knold.

Etter tilbakemeldinger fra tidligere år, var det satt av mer tid til mingling, samtaler og diskusjoner, og det var klyngepartnerne som stod for det meste av presentasjoner og innslag på scenen.

Det hele startet med en presentasjon av de unike mulighetene og tilbudene NCE-medlemmene har tilgang på, etterfulgt av suksesshistorier fra klyngen.

.

«Verdens største problem»

Først ut var Dagfinn Ringås, administrerende direktør for Schneider Electric Norge. Han adresserte det mest sentrale innenfor energi, bærekraft og IoT akkurat nå – nemlig hvordan vi kan løse verdens største problem.

– Dette med energi og miljø blir bare mer og mer aktuelt. Nå er hele verden enige om at det er et problem og hva problemet er. Framover handler det om å finne løsninger, påpeker Schneider-sjefen.

Fra scenen forklarte han hvordan teknologi kan redusere energiforbruket vårt med 50 prosent og CO2-utslipp med 90 prosent, samtidig som de operasjonelle kostnadene for bedrifter rundt om i landet reduseres.

.

Mer enn prat

– Løsningen er teknologi, og veldig mye av teknologien er der i dag. Det handler om å få den ut og implementert så fort som mulig, understreker Ringås. Han legger til:

– Derfor er fora som Partnerkonferansen viktig. Her er næringslivaktører, beslutningstakere fra myndighetene og akademia. Det gjør at vi kan diskutere løsninger og få opp øynene om hva som faktisk er mulig og hva vi må gjøre.

Ringås håper konferansedeltakerne tar med seg budskapet tilbake til sine respektive arbeidsplasser.

– Det jeg håper at folk skal sitte igjen med, i både hjerte og hode, er at «steike, dette med Smart City er noe annet enn prat. Det finnes faktisk noen som gjør noe med det. Det finnes selskaper her som leverer teknologi og tilbyr de resultatene vi trenger for å løse problemet». Kanskje de samtidig går herfra med en tanke om at «jeg skal sørge for at mitt selskap eller min by kommer i tettere dialog med slike selskaper, for å finne ut hva som er mulig å få til», sier han engasjert.

– Svært inspirerende

I likhet med Ringås, er kommunikasjonssjef i Halden kommune, Martin Vik, overbevist om at møteplasser som Partnerkonferansen er viktig – nettopp fordi det legger til rette for unikt samarbeid.

– Vi har vært med på konferansen i mange år, og det er først og fremst utrolig hyggelig at det så merkbart er mange flere deltakere. Det viser at interessen for det NCE-miljøet jobber med, og det som kommer ut av det, er voksende. Jeg tror det er en veldig god arena å møte folk, utveksle erfaringer og ideer, og se om man også kan få til noe fruktbart samarbeid, kommenterer Vik.

Han legger ikke skjul på at han, som representant for kommune-Norge, har lært mye gjennom partnerskapet med Smart Innovation Norway og klyngen.

– Det er svært inspirerende å høre fra aktører som har tro på noe, som går «all in» og får det til. For oss som kommune, både som tjenesteprodusent og betydelig samfunnsutvikler, er det viktig at vi klarer å legge til rette for nye og gode tjenester for innbyggerne våre, men også for at næringslivet skal kunne vokse og gro i her i Halden, sier kommunikasjonssjefen.

.

Deling på tvers

Mot slutten av konferansen tok tidligere toppidrettssjef og nå leder for Olympiatoppens Prestasjonsklynge, Jarle Aambø, turen opp på scenen for å snakke om det han kan best; prestasjonskultur.

– Mitt hovedbudskap er at kultur må bevisstgjøres, trenes og øves på. Og deling på tvers er en bra metode for å få det til, understreker Aambø. Som var glad for å være på plass på Partnerkonferansen.

– Det er kjempespennende, og ligner egentlig litt på Olympiatoppens Prestasjonskonferanse. Man forteller sine historier og henter impulser og stimuleres av andre, sier han.

Etter en dag fylt med høyaktuelle og spennende presentasjoner, givende diskusjoner og godt humør, ble Partnerkonferansen 2017 rundet av med treretters middag på Fredriksten hotell.

Video : Partnerkonferansen 2017

(Se videoen Nordic Media Lab har laget fra konferansen:)