Etter fem intense uker med forretningsutvikling i ekspressfart, var det til slutt duoen Marcus Horn og Harald Kippenes som stakk av med seieren i rekordtøff konkurranse.

Av Mari Kristine Buckholm, 23. november 2017

– Mange som er villige til å blø for det de tror på

Joy Tech-gutta vant PANGSTART 3:

PÅ PALLEN: Onsdag ble høstens PANGSTART-program avsluttet med investorpitch for de ni deltakerne som har jobbet intenst med utvikling av sitt forretningskonsept i fem uker. Dagen ble rundet av med kåring av topp tre. (Alle foto: Mari K. Buckholm)

– Vi har laget en løsning som gjør at opplevelsesarenaer kan selge en automatisk redigert film til alle gjestene sine. For eksempel trampolineparker, zipliner eller surfebølger. Tanken er at folk vil dele denne videoen i sosiale medier, noe som skaper markedsføringseffekt for attraksjonen, forteller to glade, nybakte vinnere etter at seieren i den tredje utgaven av hurtiginkubasjonsprogrammet PANGSTART er et faktum onsdag ettermiddag.

For i den tøffeste PANGSTART-konkurransen til nå, med rekordmange (33) kvalifiserte søkere, var det Joy Tech-gründerne Harald Kippenes og Marcus Horn som kunne juble høyest – etter først å ha pitchet sitt forretningskonsept og deretter mottatt dommen fra et svært kompetent investorpanel.

.

– Gir utrolig selvtillit

– Bakgrunnen for vår løsning er et behov som har vokst ut fra attraksjonen Kollensvevet i Oslo, en zipline i Holmenkollen. Mange har etterspurt bilder fra opplevelsen. Slik vokste ideen om å løse dette med en automatisert videoløsning fram, forklarer Kippenes.

Vinnerne ble blant annet belønnet med en innstilling til Innovasjon Norge om å ta dem med på en 14 dagers gründersamling for oppstartselskaper i Silicon Valley (kalt mini-TINC), én måned gratis profesjonell rådgivning gjennom Smart Inkubator, intro-rådgivning hos StyreAkademiet, samt såkalt Springbrett-deltakelse gjennom Connect Norge, en møtearena der gründerne får tilbakemeldinger fra et tverrfaglig panel.

– Det er utrolig gøy å vinne! Vi forventet det ikke og ble veldig overrasket, noe som gjør det ekstra gøy. Det er mange gode ideer og flinke folk her. Mange som er villige til å blø for det de tror på. Å bli kåret til den minst dårlige blant så mye dyktige folk er utrolig smigrende, ler Kippenes.

Han legger til:

– Det gir utrolig selvtillit å få backing og støtte fra et såpass kompetent investorpanel.

.

Langt på kort tid

PANGSTART-ansvarlig, Sindre Helgheim, forklarer hva som gjorde at Joy Tech skilte seg ut blant ni sterke deltakere:

– Det er to grunner til at de vant. For det første, de har kommet langt og vist at de har anvendt læringen fra kurset. I tillegg var de flinke til å pitche. For det andre, de viser at det faktisk finnes et marked. De har gravd i det og funnet kundeaksept. De viser at de har fått startkunder, kommenterer Helgheim.

Nå gleder de to gründerne seg til fortsettelsen, og røper at produktet snart er klart for markedet. De er ikke i tvil om at det de lærte i løpet av PANGSTART vil bety mye framover.

– For eksempel ble verdiforslaget vårt kraftig utfordret. Hva er det dere faktisk leverer, og hvilken verdi tilfører dere?, forteller ingeniør og daglig leder Horn.

– PANGSTART tvinger deg til å strukturere og spisse alle tankene du har jobbet med. Samlingene gir input og kunnskap, mens veiledningen gir spesifikk rådgivning og hjelp. Du kommer langt på kort tid, supplerer Kippenes.

– Ikke minst lærte vi mye av det siste steget i programmet, investorpitchen. Vi har lært hvordan man bør presentere seg når man trenger finansiering, påpeker Horn.

Vil redde verden

På plassene bak Joy Tech fulgte henholdsvis SmartLab Solutions AS med sitt konsept «Diagnostisering av antibiotikaresistente bakterier» og Glimty AS med sitt «Gave-finner via chat-robot»-konsept.

– Tanken er at du skal bli testet med vårt produkt før du eventuelt får antibiotika for en infeksjon, forteller sølvvinner Torleif Tollefsrud Gjølberg, daglig leder i SmartLab Solutions.

Bakgrunnen for ideen er unødvendig eller feil bruk av antibiotika, noe som fører til utvikling av motstandsdyktige (resistente) bakterier. Det betyr at antibiotika ikke lenger har effekt på disse bakteriene.

– Ambisjonen er å redde verden, selvfølgelig, sier Gjølberg med et smil.

Men aller først vil han ta med seg det han har lært gjennom PANGSTART i det videre arbeidet med å få sitt produkt ut på markedet.

– Innenfor helse generelt er det ganske lang vei til markedet. Neste steg for oss er derfor mer veiledning gjennom Smart Inkubator. I tillegg vil vi bruke noen av kontaktene vi har fått her til å videreutvikle konseptet vårt, sikre patentrettigheter og hente inn mer kapital, avslutter sølvvinneren.

.

(Se og hør PANGSTART-gründerne fortelle om sin reise i videoen under)

Høstens PANGSTART-deltakere:

  • Fundstep AS
  • Joy Tech AS
  • MIN KLODE AS
  • SmartLab Solutions AS
  • FHS AS
  • BeryTools AS
  • Glimty AS
  • Curalix AS
  • Intellego AS

Video : Dette er PANGSTART – forretningsutvikling på rekordtid