Smart Innovation Norway var en av få utvalgte Halden-selskaper som var tilstede med egen stand da H. M. Kong Harald åpnet det nye biogassanlegget til Norske Skog Saugbrugs mandag den 3. april. Kongen ble møtt av over 1000 skoleelever fra Halden, fikk en omvisning på den nye biogassfabrikken og kom i god dialog med administrerende direktør i Smart Innovation Norway, Ole Gabrielsen. Kongen var svært interessert i høre om hvordan innovasjonsmiljøet jobber med nye teknologier og kunstig intelligens.

Ole Gabrielsen, administrerende direktør i Smart Innovation Norway og H. M. Kong Harald i munter dialog. (Foto: Halden Arbeiderblad, Atle Wester Larsen)

Kongen viste stor interesse for nye teknologier og kunstig intelligens

Sammen med representanter fra Nexans, IFE og Høgskolen i Østfold, var Smart Innovation Norway på plass da H. M. Kong Harald åpnet Norske Skog Saugbruks’ nye biogassanlegg i Halden. Etter den offisielle snorklippingen og åpningen av anlegget, besøkte Kongen de forskjellige standene, hvor han fikk høre mer om de respektive selskapene. Hos IFE fikk H. M. testet ut VR-briller og på standen til Høgskolen i Østfold fikk han se hvordan den nye 3D-printeren fungerte.

Ole Gabrielsen, administrerende direktør i Smart Innovation Norway, fortalte i sin tur Kongen om innovasjonsmiljøet i Halden og hvordan ny teknologi vil forme samfunnet vårt og hvordan det kan bidra til å skape bærekraftig næringsutvikling i årene fremover. H. M. Kong Harald var nysgjerrig og entusiastisk på hvilke muligheter som vil åpne seg ved bruk av kunstig intelligens og hadde en munter tone med Smart Innovation-lederen. – Det var veldig hyggelig å få lov til å presentere innovasjonsarbeidet vårt for Kongen. Han var interessert i det vi hadde å si og hadde mange gode refleksjoner rundt utfordringer og muligheter som kommer med inntoget av nye digitale løsninger, sier Ole Gabrielsen.

H.M. Kong Harald er ikke den eneste som har fattet interesse for innovasjonsarbeidet som er utført i regi av Smart Innovation Norway. Bare siden starten av dette året har mange høyaktuelle personer fra politikk og næringsliv vært på besøk i Halden for å få mer innsikt i klyngens innovasjonsprosjekter og kompetanseområder. Næringsminister Monica Mæland, EU og EØS Minister Frank Bakke-Jensen, Nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik og NHO-direktør Kristin Skogen-Lund er noen av disse.

– Smart Innovation Norway med NCE Smart-klyngen, har aldri vært mer aktuelle i en nasjonal eller internasjonal sammenheng. Vi lykkes med å knytte innovasjon- og forskningsprosjektene våre til markedet slik at de skaper verdi for sluttbrukerne og for samfunnet i sin helhet, og vi tror dette trigger interessen blant toppene i næringslivet og i politikken. I tillegg knytter vi strategiske bånd med ledende digitale nettverk og miljøer, hvor vi deler kompetanse på tvers av sektorer og bransjer. Å ha en åpen og fleksibel delingskultur er avgjørende for å kunne lykkes i vårt fremtidige innovasjonsarbeid – og for å kunne inneha rollen som digital motor i norsk næringsliv, avslutter Gabrielsen.

Av Mette Magnussen, 4. april 2017