I august dro vår Smart Inkubator-rådgiver Lorenzo Ruscelli til Silicon Valley for å etablere samarbeid og knytte kontakt med de største og viktigste innovasjonsaktørene i verden. Etter intens innsats og utallige møter, er jobben fullført – med glans.

Av Mari Kristine Buckholm, 8. januar 2019

– Det handler om hvor bra relasjon du klarer å skape

NYTTIG LÆRDOM: Lorenzo Ruscelli er rådgiver i Smart Innovation Norways avdeling Smart Inkubator. I høst har han jobbet for å skape nettverk og knytte kontakter i Silicon Valley. (Foto: Privat)

Lorenzo er tilbake etter vellykket USA-oppdrag:

– Jeg liker å handle på impuls, men målrettet. Får jeg en god idé, tester jeg den ut og lærer av det. Det ble prøving og feiling, sier Smart Innovation Norways Lorenzo Ruscelli, inkubatorrådgiveren som på sensommeren ble sendt til Silicon Valley med et omfattende og potensielt svært fruktbart oppdrag.

Jobben var tredelt. Først og fremst skulle han identifisere potensielle samarbeidspartnere, deretter etablere et strategisk samarbeid med innovasjonsmiljøer, investorer og akseleratorer. I tillegg skulle han være en kontaktperson for inkubatorselskapene til Smart Innovation Norway i Palo Alto for de som eventuelt ønsket å komme over. Det tredje gikk ut på å kartlegge og forstå hva Silicon Valley er, hva det består av, og hvordan miljøet fungerer.

.

Nordic Innovation House som døråpner

Ruscelli hadde kontorplass hos Nordic Innovation House, som er Innovasjon Norges kontor i Palo Alto. Han ble godt kjent med staben og røper at drahjelpen han fikk derfra åpnet mange dører i løpet av reisen.

– De introduserte meg for nøkkelpersoner og ga meg en varm inngang. Jeg brukte dette for alt det var verdt videre, var konkret i alle møter og sørget for å skape vinn-vinn-situasjoner. Det er viktig med en pitch som vekker interesse, og det er ganske lett med Smart Innovation Norway som er et spennende selskap, påpeker han.

.

Landet viktige strategiske partnerskap

Ruscelli har god grunn til å være fornøyd etter fire måneders hardt arbeid. Av konkrete resultater trekker han frem at Smart Innovation Norway nå har etablert et tett samarbeid med Nordic Innovation House, som skal videreføres.

– Det betyr at vi kan fortsette å sende inkubatorselskaper på «innovasjonsreiser» til Silicon Valley. Det å ha en lyttepost for innovasjon der borte, holde seg oppdatert på trender og hva som foregår, er svært nyttig. Det er ingen hemmelighet at det som skjer i Silicon Valley er en indikator for hva som kan komme til å skje i resten av verden, forteller rådgiveren.

I tillegg planlegger Smart Innovation Norway å inngå samarbeid med Plug and Play Tech Center, som fungerte som innovasjonsplattform for blant andre Google, Paypal, Logitech og Dropbox. Ruscelli beskriver selskapet som et «innovasjonsmekka».

– De tilbyr flere hundre akseleratorprogrammer, de har et coworking space og de jobber aktivt med å koble verdens største bedrifter med lovende startups.

Garantert førstegangsintervju

Som om ikke det var nok, har Ruscelli også sørget for et samarbeid mellom Smart Innovation Norway og Berkeley Skydeck, som er University of California Berkeleys akselerator.

– Samarbeidet går ut på at våre inkubatorbedrifter er garantert et førstegangsintervju hos Skydeck. Det er ganske unikt, fordi det vanligvis kun er 15 prosent av de som søker, som får et førstegangsintervju her, forklarer Ruscelli.

Sist, men ikke minst, har Ruscelli etablert et samarbeid med den anerkjente pitch-coachen Nathan Gold. Han reiser rundt i hele verden og holder foredrag.

– Gold er i verdensklasse, og han kommer til oss i mars for å hjelpe våre inkubatorbedrifter. Hvordan hente penger i stor skala – og hvordan pitche som en Silicon Valley-gründer?

.

Oppsiktsvekkende erfaringer

Ruscelli tar med seg en solid dose læring og opplevelser tilbake til Norge og jobben som rådgiver i Smart Inkubator og kan konstatere at Smart Innovation Norway er på rett kurs. Han understreker samtidig at mye kan bli bedre.

– For eksempel må vi bli enda tydeligere på hvilke industrier vi skal fokusere på og skape tydelige incentiver for å motivere til samarbeid mellom klyngepartnerne og inkubatorselskapene våre, bemerker rådgiveren.

Av alle erfaringene Ruscelli sitter igjen med, var det betydningen av følelser i en forretningssituasjon som overrasket ham mest.

– I Norge tenker vi at følelser ikke har noe med business å gjøre, men i USA har det i aller høyeste grad noe å si. For eksempel er det helt essensielt at investorer og de du gjør business med liker deg. Du må vise at du er genuint interessert i det du driver med, og at du har et kategoridefinerende produkt med internasjonalt potensiale. Noe som også er årsaken til at pitchen er så viktig. Det handler om hvor bra relasjon du klarer å skape med de du møter, poengterer Ruscelli.