Mandag reiste vår tidligere PANGSTART-prosjektleder, Lorenzo Ruscelli, til California for å kombinere innovasjonsstudiene med jobb for Smart Innovation Norway.

Av Mari Kristine Buckholm, 20. august 2018

Gleder seg til splitter nytt og spennende USA-oppdrag

KLAR FOR USA: Lorenzo Ruscelli legger ikke skjul på at han er spent på hva de neste fire månedene som student og Smart Innovation Norways utsendte i California vil bringe. I dag starter det nye kapittelet. (Foto: Mari K. Buckholm)

Lorenzo setter kursen over Atlanteren:

– Mitt USA-oppdrag består egentlig av tre deler. Først og fremst skal jeg utvikle et akseleratorprogram sammen med Innovasjon Norge og Nordic Innovation House i San Fransisco. Vi vil sende oppstartsbedrifter eller etablerte klyngepartnere til Silicon Valley, som vi mener har godt av en slik dannelsesreise, forteller Lorenzo Ruscelli, som var prosjektleder for vårens PANGSTART-løp.

Han studerer egentlig innovsjon og prosjektledelse ved Høgskolen i Østfold, og som del av sitt siste år av bachelorstudiene, skal han ta noen fag i Palo Alto de neste fire månedene. Samtidig skal han jobbe noen timer i uka for Smart Innovation Norway, for å knytte kontakter, lære og fremme vår inkubatorvirksomhet.

.

Hjelper norske gründere

– Jeg skal forsøke å danne et samarbeid med investor-, startup- og innovasjonsmiljøer i området, slik at investorer og startups kan komme i kontakt med og jobbe med norske selskaper. I tillegg skal jeg lære av TINC, som er Innovasjon Norges akseleratorprogram i Silicon Valley, forklarer han.

For eksempel har Ruscelli allerede booket en såkalt «investor-run» for gründerne i inkubatorbedriften sPerformance.

– Jeg skal hjelpe dem med å skaffe investorer i USA, og det er spennende!

Samarbeid med Nordic Innovation House

Ruscellis oppdrag og nye rolle i USA er et resultat av en rykende fersk samarbeidsavtale mellom Smart Innovation Norway og Nordic Innovation House, som holder til i Silicon Valley. Den innebærer blant annet at NCE-partnere har mulighet til å komme dit og jobbe fra Nordic Innovation House sine lokaler.

– Nå er vi formelle samarbeidspartnere, og vi kan forhåpentligvis bygge opp et konkret system for våre inkubatorbedrifter. Vi kan sende dem over dit, enten det er for å skaffe investorer, kunder – eller bare for å lære. Alt dette blir mye lettere når vi har en på bakken der borte, påpeker Ruscelli.

.

Suksessrike forretningsmodeller

Han har ikke noe imot at det er nettopp han som har fått oppdraget:

– Jeg kommer til å lære mye, og jeg forventer å være en annen person når jeg kommer hjem; både i forhold til hvordan jeg tenker og hvordan jeg ser ting. Jeg er litt farget av ingeniør- og businessutdannelsen min, og der borte jobber de på en annen måte enn her, spesielt i forhold til å ta risiko, sier Ruscelli.

Han håper å ta med seg nok lærdom tilbake til å kunne hjelpe norske selskaper med å bygge en validert og skalerbar forretningsmodell – som er alt annet enn tilfeldig.

– Jeg vil tilegne meg kunnskap som har overføringsverdi til det vi holder på med, spesielt med tanke på å akselerere næringsutvikling for etablerte bedrifter og startups, avslutter han.