Årets Partnerkonferanse samlet cirka 80 klyngemedlemmer i Simulatorsenteret på Remmen Kunnskapspark i Halden, og denne gangen inneholdt programmet en ny vri.

Av Mari Kristine Buckholm, 22. november 2018

– Man trenger å treffes for å ta tak i de gode ideene

VELLYKKET: Onsdag 21. november gikk Partnerkonferansen 2018 av stabelen i Halden. Nærmere 80 av NCE Smart Energy Markets’ klyngepartnere deltok. (Foto: Mari K. Buckholm)

Partnerkonferansen 2018 ved veis ende:

– Dette er en viktig klynge, og jeg glad for at jeg ble invitert til å innlede Partnerkonferansen 2018 for NCE Smart Energy Markets. Klyngen jobber med mange spennende ting, deriblant teknologier som går rett inn i Digital21-strategien, sier Morten Dalsmo, konserndirektør for Sintef Digital og leder for regjeringens initiativ, Digital21.

.

Må bygge kompetanse

Hans foredrag hadde tittelen «Digitale grep for norsk verdiskaping». Hans budskap er at det er nødvendig å etablere en strategi for digitalisering av norsk næringsliv.

– Det har vi gjort, og da må vi gjøre noen prioriteringer. Vi må satse på noen teknologiområder; kunstig intelligens, tingenes internett, stordata og autonome systemer, påpeker han. Og legger til:

– I tillegg må vi satse på kompetanseoppbygging og utdannelse innen IKT og cybersikkerhet. Det offentlige har en viktig rolle, knyttet til offentlig rammeverk. Data er den nye oljen – hvis den blir organisert på en god måte.

.

Klyngen spiller viktig rolle

Dalsmo understreker at det er store muligheter for å få til et godt og fruktbart samarbeid mellom Digital21-styringsgruppen og NCE-klyngen.

– Jeg tror klyngemedlemmene har en viktig rolle i forhold til å følge opp Digital21. Det er en god plattform å jobbe ut fra, men det er en veldig overordnet strategi. Det å ta tak i elementer i Digital21 med denne klyngen har et stort potensial, for her jobber en i midt i det som er kjernen av Digital21, der digitalisering møter energiområdet.

Ingunn Steinsland Kristiansen, Marketing Communication Manager i Schneider Electric Norge, var en av de 80 deltakerne på Partnerkonferansen 2018.

– Jeg ønsker å holde meg oppdatert på hva som skjer i klyngen, treffe nye og gamle kjente og utveksle erfaringer om hva som skjer innenfor energibransjen. I Schneider Electric er vi opptatte av miljø og bærekraft, samt hvordan ny teknologi er med på å utvikle morgendagens energimarked, forteller hun engasjert.

.

Muligheter i klyngen

For innovasjonsrådgiver Erlend Ystrøm Haartveit i Innovasjon Norge, som er en viktig støttespiller for NCE Smart Energy Markets, var det også interessant å møte klyngepartnerne og høre hva de hadde å si.

– Det var veldig inspirerende å se hva Nordic Media Lab gjør innenfor visualisering og spill. Det åpner jo for veldig store muligheter, som vi håper at mange kan ta tak i, poengterer han.

Nytt med dialogsesjoner

Etter tilbakemeldinger fra tidligere konferanser, var årets program lagt opp litt annerledes enn før, med dialogsesjoner underveis, hvor fokuset var på resultater av innovasjonssamarbeid mellom klyngemedlemmer.

Tre klyngepartnere fortalte sine historier fra scenen, og etterpå kunne deltakerne velge hvilken gruppe ville være med på. Temaene var «Digitalisering og digital strategi», «Forretningsutvikling» og «Smarte byer og samfunn».

.

Å finne de gode ideene

Haartveit er tydelig på at arrangementer som samler mennesker på tvers av bransjer og sektorer og legger opp til kunnskaps- og erfaringsutveksling, slik som Partnerkonferansen gjør, er gull verdt.

– Vi ser veldig ofte at man har en tendens til å være oppgavefokusert på kontoret. Når vi drar ut og besøker miljøer, får vi mer tilfang på gode prosjekter enn om vi hadde sittet stille. Slik tror jeg det er med næringslivet også, man trenger å treffes for å ta tak i de gode ideene, avslutter innovasjonsrådgiveren.

Og forhåpentligvis fikk konferansedeltakerne inspirasjon til nettopp å gå sammen om å utvikle nye, spennende ideer og prosjekter i løpet Partnerkonferansen 2018.

Se videointervjuer med noen av deltakerne under årets Partnerkonferanse for NCE Smart Energy Markets:

Video : Oppsummering av Partnerkonferansen 2018