FRAMTIDEN: Fredag 22. og lørdag 23. september kan du sitte på med denne selvkjørende minibussen på en rute i Sarpsborg sentrum. (lllustrasjonsfoto: Acando)

Etter initiativ fra Smart City Sarpsborg, får Sarpsborg besøk av en selvkjørende minibuss under Forbausende byfest. Bussen kjører i sentrum fredag 22. og lørdag 23. september.

Av Mari Kristine Buckholm, 4. september 2017

Nå kommer den selvkjørende minibussen

– Vi i Smart City Sarpsborg skal arrangere en demo av en selvkjørende minibuss helga 22. og 23. september og skal i forkant holde frokostseminar med tema “Autonomous Driving”, forteller Ulrika Holmgren, seniorrådgiver for Smarte byer & samfunn hos Smart Innovation Norway.

.

Smart City-initiativ

Bypakke Nedre Glomma legger til rette for og gjennomfører demonstrasjonen i samarbeid med Sarpsborg kommune, Fredrikstad Næringsforening, Sarpsborg Næringsforening, Tekna og Acando (som leverer demoen).

Fra Sarpsborg kommune er dette et initiativ gjennom Smart City Sarpsborg, et utviklingsprosjekt i samarbeid med Smart Innovation Norway og Sarpsborg Næringsforening.

.

Sarpsborg neste

Det er i forbindelse med Forbausende byfest 23. september at Sarpsborg får besøk av den selvkjørende minibussen. Bussen vil gå i en kort rute i sentrum fredag 22. og lørdag 23. september.

Flere byer i Norge hadde demonstrasjoner av selvkjørende minibusser høsten 2016, og nå er det altså Sarpsborg sin tur. Ruta vil bli avsperret, og det vil alltid være en person med om bord som veileder og hjelper passasjerene.

Ny teknologi

Kommunen håper at flere skal få øynene opp for å bruke kollektivtransport og bli kjent med ny teknologi.

– Utslippene fra transportsektoren må reduseres betydelig, men samtidig må vi sørge for at varer og mennesker kommer raskt og effektivt fram. Framtidas løsninger kan gi oss et bedre og mer kostnadseffektivt transportsystem med mindre utslipp, skriver Sarpsborg kommune på sin hjemmeside.

.

Tett samarbeid

I Bypakke Nedre Glomma samarbeider Fredrikstad kommune, Sarpsborg kommune, Østfold fylkeskommune, Bane NOR og Statens vegvesen om framtidens transportsystem.

Gjennom målrettet satsing på kollektivtransport, sykkel og gange, skal Bypakkke Nedre Glomma sammen med befolkningen og næringslivet sørge for at Sarpsborg og Fredrikstad blir en bærekraftig region hvor innbyggerne kan reise effektivt og miljøvennlig.

.