Nesten 100 deltok på kickoff for AI-klyngen:

– På tide å sette opp et norsk AI-landslag

Onsdag var det kickoff for vår nye næringsklynge for anvendt kunstig intelligens. Over 90 deltakere hadde tatt turen til IFEs lokaler i Halden og interessen for å være en del av det «norske AI-landslaget» var stor.

Av Mari Kristine Buckholm, 12. desember 2019

– Med dette kickoffet ønsket vi å markere formelt og offentlig at nå er vi i gang! Vi har laget et program for våren, og nå begynner aktivitetene for medlemmene av klyngen, forteller leder av Cluster for Applied AI, Kjell Reidar Mydske.

Onsdag formiddag møtte nærmere 100 deltakere opp hos IFE i Halden for å overvære presentasjoner og informasjon om det splitter nye klyngesamarbeidet fra initiativtakerne Smart Innovation Norway, eSmart Systems, Høgskolen i Østfold og IFE.

– Hensikten med klyngen er å tilby en arena for å snakke om teknologien, samtidig som vi ønsker å gi ideer og vise hvordan det kan anvendes i praksis. Vi skal hele tiden pendle mellom forskning og praksis og se hvordan det kan anvendes på stadig nye måter. I tillegg handler det om å bringe folk sammen og oppmuntre til samarbeid, understreker Mydske.

Etterlengtet delingsarena

Blant deltakerne på kickoffet, var Anders Nygren fra ingeniør- og rådgiverselskapet AFRY Norge som driver med rådgivning innenfor automasjon, elektro, maskin, prosess, bygg, vann og avløp.

– Vi jobber mye med industrikunder i Østfold-regionen og møter mange som spør etter blant annet maskinlæring. Dette er noe vi ønsker å styrke oss på og derfor er vi her i dag for å lære og bli kjent med aktører i klyngen, sier Nygren (til venstre i bildet).

Han opplever fagfeltet som spennende og tror det lønner seg å følge med AI-bølgen som skyller over verden. Nettopp derfor mener Nygren at en norsk næringsklynge med fokus på anvendt kunstig intelligens er et godt initiativ.

– Det er ikke alltid så lett å finne ulike ressurser rundt omkring og dette gir en arena hvor man kan treffes og bli kjent, påpeker han.

AI-hjelp til humanoide roboter

En annen deltaker som var nysgjerrig på den nye klyngen, var Stein Erik Maurice fra Halodi Robotics som utvikler såkalte humanoide roboter. Dette er roboter med samme fasong som mennesker og som blant annet blir benyttet i banker, butikker og universiteter flere steder i verden.

– Vi ønsker å finne samarbeidspartnere som kan hjelpe oss med AI-biten og etter hvert ønsker vi å bygge opp et fagmiljø som sørger for at det kommer robotister ut av Høgskolen i Østfold. Vi er lokalisert i Moss og er veldig for å bygge opp kompetanse på AI og robotikk i lokalmiljøet, kommenterer Maurice (bildet).

AI+ og AI-landslag

Mot slutten av dagen, fikk kickoff-deltakerne attpåtil en liten «julegave» da det ble det kjent at initiativtakerne bak klyngen har alliert seg med Halden kommune og planlegger en storslagen konferanseuke i september 2020, kalt AI+.

– Dette er første gangen vi setter opp et norsk landslag innen AI. Det viktigste er ikke hvor mange bedrifter som er med, men de ulike interessentene som er med. Det er investeringsselskap, offentlige organisasjoner, interesseorganisasjoner, private bedrifter, små startups, store internasjonale konserner, høgskoler, institutt og folk som driver med innovasjon. Det er disse som utgjør de forskjellige posisjonene på det norske AI-landslaget, sier Tomas Nordlander, forskningsdirektør hos IFE.

Han fortsetter:

– Det er på tide at vi prater med det svenske, finske og danske landslaget slik at vi kan sette opp et skandinavisk landslag og ta markedsandeler innen anvendt AI, både i Europa og resten av verden, avslutter Nordlander.