Først designet de Thundercloud-bilen til eSmart Systems. Etter orkanen Irmas herjinger i Florida, ble dronebilen hentet inn for å bistå. Nå har Nordic Media Lab laget film om opprydningsarbeidet.

Av Mari Kristine Buckholm, 28. september 2017

– Vi har dokumentert hvordan dronebilen hjalp amerikanerne

Nordic Media Lab bidro etter Irma:

OVERSVØMMELSER: Store deler av Florida var oversvømt etter at stormen Irma hadde gjort sitt. (Foto: Privat)

– Vår rolle var å dokumentere det de gjorde og levere bilder til nyhetskanaler nasjonalt og internasjonalt, forteller Executive Producer for Nordic Media Lab, Trond-Atle Bokerød.

For da orkanen Irma traff Florida kort tid etter at Harvey hadde herjet i Texas, ble vår klyngepartner eSmart Systems’ innovative dronebil Thundercloud hentet inn for å hjelpe med oppryddingsarbeidet.

.

Tøff test

Både den norske og den amerikanske bilversjonen ble designet og utviklet av Nordic Media Lab-gjengen hos Smart Innovation Norway.

I samarbeid med eSmart Systems’ kunde JEA og selskapet Sky Scopes, som leaser dronebilen, ble Thundercloud virkelig testet i en skarp operasjon.

– Bare det å komme seg til Jacksonville, Florida, med bil var en utfordring. Heldigvis er bilen stor, og oversvømte veier og andre hindringer lot seg greit forsere. Sky Scopes fikk dronene i lufta og sendte bildedata til eSmart Systems for analyse, som fulgte med fra Halden, forteller Bokerød.

Kommunikasjonsråd

Som selv bisto med kommunikasjonsrådgivning og kommunikasjonsstrategi for hvordan informasjonsflyten burde håndteres etter stormen.

– I USA har de et mye mer omfattende regelverk for filming på offentlig plass enn her hjemme, og det var viktig at alle involverte parter var enige om kommunikasjonsrutinene, samt hvilken informasjon som kom ut og hva som ble fortalt, sier Bokerød.

Nordic Media Lab var på Gran Canaria på et annet filmoppdrag mens alt dette foregikk, og da arbeidsdagen var over der nede, stod Florida-jobbing for tur.

– Vi fikk hjelp til å filme av Dean Freeland, som var vår kameraassistent da vi filmet for JEA i januar. Alt han filmet ble sendt direkte til vår medieserver i Halden og vi kunne begynne å klippe umiddelbart, selv fra Gran Canaria, forklarer produsenten.

.

Laget casefilm

I etterkant har teamets Thundercloud-oppgaver vært å levere ut bildemateriale til alle som ønsket det – mens det fortsatt hadde nyhetsverdi.

– Nå har vi også klippet en casefilm for eSmart Systems til bruk på web og sosiale medier, og i tillegg en egen versjon til vår storskjerm i simulatorsenteret, avslutter Bokerød.

.

(Her kan du se filmen:)

Video : Hurricane Rescue by eSmart Systems – Irma