Mandag til onsdag denne uken var Smart Innovation Norway en del av næringslivsdelegasjonen som fulgte statsminister Erna Solbergs besøk i India.

Av Mari Kristine Buckholm, 10. januar 2019

– Norge har teknologi og ekspertise som kan hjelpe India å nå sine klimamål

VISTE FRAM TEKNOLOGI: Seniorforsker Sanket Puranik og leder for Forskning & Innovasjon Dieter Hirdes representerte Smart Innovation Norway under det norske statsbesøket til India denne uken. (Foto: Privat)

Norsk-indisk forsknings- og teknologisamarbeid:

– Dette var første norske statsbesøk til India siden 2001 og den nest største norske næringslivsdelegasjonen noensinne, forteller leder for Forskning & Innovasjon, Dieter Hirdes, som sammen med seniorforsker Sanket Puranik representerte Smart Innovation Norway og NCE Smart Energy Markets.

Mandagen ble sparket i gang da den norske statsministeren åpnet en konferanse med 700 deltakere. Her ble det signert 15 samarbeidsavtaler med indiske selskaper, seks av disse innen energi.

– Fokusområdene for statsbesøket var samarbeid innen hav, energi og helse. Smart Innovation Norway signerte en samarbeidsavtale med to store indiske energiselskap, TATA Power i Mumbai og BSES Yamuna Power i Delhi, begge knyttet til Horizon 2020 EU-prosjektet E-LAND, forklarer Hirdes.

.

Stor interesse for norsk teknologi

Konferansen ble deretter delt i seks parallellsesjoner med hovedvekt på energi. Smart Innovation Norway arrangerte smartgrid-sesjonen sammen med NTNU og Innovasjon Norge. Denne sesjonen var den best besøkte, med hele 170 deltakere. Smart Innovation Norway presenterte eksempler på teknologiske løsninger fra NCE-bedriftene samt forskningsresultatene fra EU-prosjektene INVADE og E-LAND.

– Vi hadde tre hektiske dager hvor vi møtte indiske energiselskaper og myndigheter som viste stor interesse for teknologien som ble presentert av de norske selskapene. Vi avtalte konkret oppfølging for å definere pilotprosjekter og studiebesøk i Norge for å demonstrere forskningsresultater og teknologiske løsninger i praksis, røper Hirdes.

Onsdag arrangerte Forskningsrådet et seminar hvor de norske deltakerne og representanter for ledende indiske universiteter og forskningsinstitutter diskuterte samarbeid om en kommende Horizon 2020-utlysning innen smart energi.

– Konkret oppfølging ble avtalt, slik at man er godt forberedt på utlysningen som vil bli åpnet i mai/juni, påpeker Hirdes.

.

Tiny Mesh vokser i India

Blant de norske aktørene som var tilstede under statsbesøket i Delhi, var programvareselskapet og NCE-medlemsbedrift Tiny Mesh.

– Hovedaktiviteten vår i det indiske markedet er å levere trådløs kommunikasjon for smarte strømmålere og gatelys. Det gjør vi gjennom lokal tilstedeværelse, som er helt sentralt for oss. Vi begynte å jobbe i India i 2011 og har lært mye om hvordan det indiske markedet fungerer, forteller Tiny Mesh-gründer Thorstein Tønnesen.

I dag har selskapet et eget India-kontor som driver salg, support og produksjon. De produserer lokalt for å være i tråd med det som kalles «make in India»-strategien, en indisk policy som skal fremme og videreutvikle indisk industri og arbeidsplasser.

– All aktivitet vi bedriver er i praksis rettet mot det indiske markedet, og den omsetningsutviklingen vi ser for oss med de volumene som kommer vil overskygge alt annet av det vi gjør. Det skal ut 300 millioner smarte indiske målere over de neste 5-10 årene, røper Tønnesen. Han legger til:

– Hittil har vi levert teknologi til over én million målere, som betyr at vi er i en tilnærmet markedslederposisjon i India, fordi dette markedet er i et spedbarnsstadium. Vi er med i alle anbud som de statlige energiselskapene legger ut, og vi ser i år en omsetning på mellom en halv og én million enheter og det kan godt bli veldig mye mer.

.

Fruktbart besøk for Heimdall

Brage Johansen, administrerende direktør i Heimdall Power, deltok også i den norske næringslivdelegasjonen.

– Dette besøket har vært veldig fruktbart. Det har vært interessant og opplysende å få møte de indiske selskapene og personene som jobber med smart grid og energi i India, og jeg har lært mye og fått gode kontakter, sier Johansen.

Heimdall Power vil digitalisere og oppgradere strømnettet med noe som kalles neurons, en form for runde sendere som kobles direkte på høyspentledningene. Senderne gir netteierne nøyaktig informasjon fra strømnettet.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger på det vi leverer. Som i Norge og resten av Europa, har det vært veldig positivt. Vi har skrevet avtale med det store indiske energiselskapet TATA Power, og det imponerte meg at de skjønte teknologien vår umiddelbart. Dette skulle de ha, forteller Johansen.

– Det indiske markedet er kolossalt, og ut fra tilbakemeldingene vi har fått fra store, profesjonelle aktører her nede, håper og tror jeg at norske teknologiselskaper kan etablere seg og skape forretning i India, bemerker han.

.

Solberg: – Møter klimaendringene sammen

Blant begivenhetene som skjedde i løpet av statsbesøket, var den offisielle åpningen av en splitter ny og toppmoderne norsk ambassade i Delhi.

– Norge og India har vært samarbeidspartnere gjennom nesten 70 år, og i løpet av årene har partnerskapets natur endret seg. I dag står vi foran globale utfordringer, som for eksempel klimaendringer, og vi møter dem sammen.

Slik innledet statsminister Erna Solberg sin tale under åpningen. Videre påpekte hun at Norge har teknologi og ekspertise som kan brukes til å fostre en grønn overgang, men at det kun finnes fem millioner nordmenn. Hun poengterte at også India sitter på teknologi og ekspertise – og er hjem til 1,3 milliarder mennesker.

– India har makt til å tippe vektskålen slik at vi kan oppnå den globale endringen som trengs. Åpningen av denne ambassaden markerer begynnelsen av en ny æra med samarbeid mellom våre nasjoner, og jeg håper at denne grønne ambassaden kan inspirere oss til sammen å nå FNs bærekraftsmål, sa hun.