GLEDER SEG: Sammen skal Jostein Sexe (fra venstre), Solar Village-gründer Peter Legat og Grete Sexe videreutvikle og tilby smarte og bærekraftige solenergiløsninger til bønder i Zambia. (Foto: Mari K. Buckholm)

Forlater trygge Norge for nye eventyr i Afrika:

– Jeg tror definisjonen på lykke er å videreutvikle og ha framgang

Til sommeren tar økonomidirektør i Norges Forskningsråd, Jostein Sexe, med seg kona Grete og sine to døtre for å jobbe i oppstartselskapet Solar Village i Zambia.

Av Mari Kristine Buckholm, 26. april 2019

– Det er flere grunner til at vi gjør dette. Det ene er eventyret ved å bo i utlandet. I tillegg er oppstartsselskapet Solar Village interessant. Vi syntes gründervirksomhet er spennende og vil bidra med det vi kan, forteller Jostein Sexe, økonomidirektør i Norges Forskningsråd.

I juni forlater han moderlandet og den prestisjetunge stillingen til fordel for startup-bedriften Solar Village i Zambia – og han tar like godt med seg hele familien på Afrika-eventyret.

– Man hopper på de mulighetene man får, og det er grunnen til at vi er her nå. Jeg ville ikke bare være med på lasset, men jeg trives med og drives av å jobbe. Derfor solgte Jostein inn meg også, sier kona Grete Sexe, som kommer til å inneha stillingen som leder for salg og markedsføring i Solar Village.

Hun har en bakgrunn fra markedsføring, med spesialisering innen tverrkulturell kommunikasjon, og har de siste ni årene drevet sin egen butikk med bærekraftige og etiske produkter. Ekteparet kan røpe at det var fru Sexe som først så stillingsutlysningen og tok initiativet til å gripe Afrika-muligheten.

.

Bærekraft, teknologi og mennesker

Solar Village er et av oppstartsselskapene i Smart Innovation Norways inkubator og deres kjernevirksomhet handler om å utvikle, produsere, distribuere og finansiere smarte solenergiløsninger som er tilpasset behovene til småbruksbønder i Afrika. Bedriftens hovedprodukt er en såkalt «Battery Stick».

– Det som er spennende med dette prosjektet, er først og fremst den bærekraftige tilnærmingen, som ligger mitt hjerte veldig nært, men også det å få jobbe med mennesker på tvers av kulturer. Vi vil utforske hvordan man kan dra synergier av hverandre og hvordan man kan løse en problemstilling ved å bruke forskjellige folk, og ikke minst teknologi, påpeker Grete.

Josteins og Grethes stillinger går ut på å håndtere henholdsvis økonomi/administrasjon og markedsføring/salg i startup-bedriften.

– Vi gjør oss klare for å vokse. Vi har holdt på noen år og prøvd forskjellige ting. Noen ting har ikke fungert, andre ting har fungert. Nå har vi funnet en god modell og en retning, og er klare for å satse. Da trenger vi noen som kan sørge for orden i huset og hjelpe oss med struktur og salg, kommenterer Peter Legat, gründer og daglig leder i Solar Village.

.

«Definisjonen på lykke»

Til sommeren setter familien Sexe kursen sørover og om alt går etter planen skal de bo og jobbe i Zambia i to år.

– Det er mye å lære ved å gjøre dette. Jeg tror definisjonen på lykke er å klare å videreutvikle og ha fremgang, sier Jostein.

– Vi er ganske privilegerte som får lov til å være med på noe som gjør en forskjell. Det er mye spennende du kan gjøre ute i verden, men det å se at du gjør en reell forskjell for andre, som har stor betydning i deres hverdag, er kjempespennende, supplerer kona.

Legat legger ikke skjul på at han både gleder seg og har høye forventninger til å få med Sexe-paret på laget.

– Jeg tror de kan bli sentrale brikker for at vi skal løfte selskapet og klare å utnytte mulighetene som ligger her. Det er opp til oss å få det til å skje, sier han. Gründeren får støtte fra en engasjert duo.

– Solar Village har stort potensial og det er uendelig hva du kan gjøre. Det handler om å finne ut hva du skal satse på og ha en strategi på det, men prøve ikke å gape over for mye med en gang, avslutter Jostein.