Tirsdag og onsdag denne uka var Smart Innovation Norway og et knippe av våre klyngepartnere blant de eksklusivt inviterte til Prestasjonskonferansen 2017.

Av Mari Kristine Buckholm, 17. november 2017

– Alt handler om å få mennesker til å prestere

Olympiatoppens Prestasjonskonferanse ga mersmak:

– Vi var der fordi vi skal jobbe med de beste. Vi skal ta mennesker og prosesser på alvor, jobbe med prestasjonskultur. Og skal du gjøre det, må du jobbe med de som kan det. Olympiatoppen er desidert blant av dem, sier Ole Gabrielsen, administrerende direktør hos Smart Innovation Norway.

Tidligere i høst ble selskapet en del av Olympiatoppens Prestasjonsklynge, og dermed innlemmet i et svært eksklusivt fellesskap sammen med Den Norske Opera & Ballett, NRK, Snøhetta og Talent Norge. Disse var også tilstede på konferansen, som foregikk i Operaen 14.-15. november.

.

Prestasjonskultur i næringslivet

– De som var samlet, er mennesker som har prestert på ulike arenaer og gjort det godt. Du kan ikke bare møte opp, hit må du bli invitert, påpeker Gabrielsen engasjert.

Fra Smart Innovation Norway var også leder for Forskning & Innovasjon, Dieter Hirdes, leder for Kommunikasjon & Visualisering, Mette Magnussen, seniorrådgiver for Smarte byer & samfunn, Marianne Riddervold Kahrs, og forretningsutvikler Bjørn Harald Hansen på plass.

– Vi skal være med å etablere et nettverk og miljø, en arena, for å jobbe med prestasjonskultur i næringslivet. De har allerede gjort dette innen idrett og kultur. Nå skal vi gjøre det samme innen næringslivet, forklarer Gabrielsen.

.

I panel med Tufte

Foran de om lag 300 kompetente konferansedeltakerne, stod han på scenen i panel med ingen ringere enn dobbelt olympisk mester Olaf Tufte, Norsk Tipping-sjef Åsne Havnelid, NRKs Nadia Hasnaoui, samt Lene Pedersen i Luftforsvarets 330 skvadron.

– Vi diskuterte hvordan det er å være leder i en prestasjonskultur, hva det vil si og hvordan vi har prestert. Vi har jo prestert innenfor forskning og innovasjon, og ikke minst; vi har gjort det i praksis. Det er nok det som fascinerer mange. Vi er små, men gjør ting litt annerledes og får ting til å skje med relativt lite midler, forteller Gabrielsen.

Han røper at det var en spesiell opplevelse å være en del av den prestisjetunge konferansen:

– Det er utrolig givende å jobbe med så flinke mennesker, og inspirerende. Du ser hva som er mulig og får nye innfallsvinkler på gamle problemstillinger. For eksempel, hva er hardt arbeid? Det hjelper ikke at du er god til å seile hvis du seiler i feil retning. Vi diskuterte en del essensielle utviklingsspørsmål, som du ikke gjør så mange andre steder.

– Kan løse hva som helst

Smart Innovation Norway-direktøren tar med seg flere lærerike innspill fra de to konferansedagene, men det som festet seg sterkest, var:

– Jeg er mer overbevist enn noen gang om at det handler om mennesker. Til syvende og sist handler alt om hvordan man får mennesker til å prestere – og ha egenutvikling over tid. Det er da du får effekt. Innenfor innovasjon er det helt avgjørende; at de som er der både trives, men også utvikles. Fikser du holdninger og gode medarbeidere, tror jeg du kan løse hva som helst, understreker Gabrielsen – med et smil.

Smart Innovation Norway hadde invitert med seg flere av sine klyngepartnere, deriblant Microsoft, eSmart Systems og iKuben.

– iKuben jobber med deling på tvers, læring på tvers av bransjer og sektorer. Derfor var tematikken på konferansen midt i blinken, kommenterer en fornøyd Hilde Aspås, daglig leder hos iKuben.

.

Stor overføringsverdi

Blant innholdet var brennaktuelle presentasjoner, samtaler, workshops, storslått ballettoppvisning og mer. Noe som falt i smak også hos Microsofts leder for kraft- og energisektoren, Per Christian Honningsvåg:

– Noe av det jeg observerer, er hvor stor overføringsverdi det er av kompetansemiljø innenfor andre prestasjonsområder enn det vi i Microsoft og norsk næringsliv representerer. Her har du en fin blanding av idrett, kultur og helt andre prestasjonsområder. Min observasjon går på at både teknikker og refleksjoner over hvordan man kommer til sine prestasjoner har stor overføringsverdi til norsk næringsliv.

Om Olympiatoppens Prestasjonskonferanse

  • Arrangeres for medlemmer av Olympiatoppens Prestasjonsklynge og andre spesielt inviterte hvert år.
  • Temaet varierer fra år til år, men følger en rød tråd. I år var temaet “Læring – deling, tilbakemelding, lek og eksperimentering”.
  • I 2015 og 2016 var temaene henholdsvis ”Disiplin – fokus, lojalitet, hardt arbeid og kvalitet over tid” og ”Skape – mulighetsrom, innovasjon og det umuliges kunst”.
  • Årets konferanse ble holdt i Operaen 14. og 15. november.
  • Blant bidragsyterne var kunnskapsminister Henrik Asheim, Kristin Clemet og friidrettskometen Karsten Warholm.