Torsdag 14. mars var det tid for investorpitch for de åtte oppstartsselskapene under vårens PANGSTART-program. Samtlige følte seg som vinnere etter seks intensive uker.

Av Mari Kristine Buckholm, 15. mars 2019

– Alle gründere burde gå gjennom PANGSTART

PANGSTART 5-deltakerne bestod ildprøven:

– Når man har et produkt man ønsker å gå til markedet med, er PANGSTART det beste stedet for å gjøre det. Fagmodulene gir de beste verktøyene man kan få for å sikre at man er godt forberedt for å møte markedet. Jeg mener at PANGSTART bør være obligatorisk for alle gründere som ønsker å starte en virksomhet, sier Erlend Øverby, gründeren som stakk av med prisen for «Beste pitch» etter endt PANGSTART 5-program.

Den siste dagen av det intensive seksukersprogrammet bestod av den store ildprøven: Å «pitche» sitt konsept foran et ekspert- og investorpanel. Én etter én stod de åtte deltakerne på scenen. Øverby var sist ut og gjorde ditt ytterste for at panelet skulle la seg overbevise om at hans oppstartsselskap Hypatia Learning var verdt å satse på.

– Vi jobber med å gjøre læring bedre for alle. Når man lærer og bruker digitale ressurser og verktøy i læringen, som spill og apper, etterlater man mye sporing- og aktivitetsdata. Vi har laget en tjeneste som overfører all denne informasjonen til skolen. Når skolen har eierskap og kontroll på denne informasjonen, kan de bruke dette til bedre å tilrettelegge undervisning for elevene, forteller Øverby.

.

Lærte å tenke «business»

Han er tydelig på at PANGSTART-prosessen har lært ham mye, deriblant viktigheten av å ha fokus på det forretningsmessige.

– Når man kommer til PANGSTART, er man gjerne veldig opptatt av produktet sitt og tjenesten man skal lage. Det går fra å grave seg ned i produktet, detaljene og de tekniske finurlighetene, til å lene seg tilbake og tenke business. Hvordan selge dette? Hvordan markedsføre det? Hvordan tjene penger? Er dette noe kunden ønsker?, påpeker prisvinneren.

Premien for «Beste pitch» er en gratis markedsføringsfilm laget av Nordic Media Lab, sponset av SpareBank 1 stiftelsen Østfold Akershus, Siva og Smart Innovation Norway.

– Det betyr mye å få denne prisen. Det betyr at vi får tilgang til større nettverk, hjelp til å markedsføre bedre og treffe investorene som kan være med på reisen vår, sier Øverby.

Også prisen for «Mest lovende selskap» ble delt ut på slutten av investorpitch-dagen, men vinneren av denne tittelen ønsker foreløpig å være anonym.

.

– Det er et høyrisikospill

En annen av de åtte deltakerne som ikke angrer på avgjørelsen om å melde seg på PANGSTART, er Wei Cai, gründer og grunnlegger av OsloBike.

– PANGSTART er en fantastisk mulighet til å gå gjennom den mest kritiske prosessen i startup-fasen, fordi en oppstart er et høyrisikospill med stor sjanse for å feile. Det er virkelig nyttig og en viktig erfaring å ha noen som kan fortelle deg «dette må du passe deg for og dette er triksene du trenger», poengterer Cai.

Hun røper at hennes oppstartsselskap bruker en såkalt «chatbot», eller en chatte-robot, for å koble sammen elsykler og virtuelle guider slik at de kan tilby optimaliserte reiseopplevelser til turister.

– Vi har en stor visjon og ønsker å utvide løsningen fra Oslo og Norge til Sentral-Europa, Spania, Italia og Storbritannia – hvor de fleste turistene er.

Tar sjumilssteg

Thommy Tellefsen i LEID opplever av læringsutbyttet fra PANGSTART er så stort han ikke vet hvor han skal begynne.

– Det viktigste er kanskje de verktøyene vi har fått i forhold til likviditetsstyring og det å jobbe enda mer med forståelse for kunde. Det er så mye at jeg nesten ikke kan velge én ting, sier han lattermildt. Og legger til:

– Hvis du mener noe med det du driver med, sørger PANGSTART for at du tar sjumilssteg fremover i løpet av kort tid. Det vi har oppnådd i løpet av seks uker her, hadde kanskje tatt tre år å gjøre på egenhånd.

LEID driver med automatisering av leieopplevelsen for huseiere. Ideen er at når du skal flytte og er nødt til å frakte store lass fra A til B, kan du i stedet for å leie henger på bensinstasjonen få tilgang på bedre tilpasset utstyr til en billigere penge gjennom LEID.

.

– Slipper å gjøre feil andre har gjort

En av de to hovedveilederne i PANGSTART, Kjell Reidar Mydske, er imponert over nivået på gründerne – og er særlig fornøyd med hvor mye hver og en har forbedret seg.

– Deltakerne får en god dose input som gjør at de slipper å gjøre feil som andre har gjort før dem, og får en mye bedre start på prosjektet sitt. Det er spesielt gøy å se hvordan de endrer seg og at det går kraftig fremover i løpet av disse ukene, kommenterer Mydske.

Selv om bare to av deltakerne kunne smykke seg med titlene for henholdsvis «Beste pitch» og «Mest lovende selskap», ble i tillegg to av bedriftene kontaktet av interesserte investorer etter endt «eksamen».

Video: Christian Bjerke forteller hva investorer ser etter

Christian Bjerke, direktør for Innovasjon i Simula Research Laboratory, var en av ekspertene i investorpanelet. Se hva han hadde å si om PANGSTART-deltakerne og hva investorer ser etter:

.