To tidligere PANGSTART-deltakere på topp 15-liste over 2019s mest lovende startups

Forrige uke ble Unloc og TotalCtrl utnevnt som to av 15 norske startups å se opp for i 2019 av «The Hub» – en nettplattform skreddersydd for oppstartsselskaper i vekst.

Av Mari Kristine Buckholm, 14. juni 2019

Hvert år ser folkene bak nettverksplattformen «The Hub» hundrevis av startups poppe fram, noe som plasserer dem i en unik posisjon til å ta pulsen på startup-scenen. Nylig lanserte de en topp 15-liste over Norges mest lovende oppstartselskaper i 2019.

På den listen befinner det seg to tidligere deltakere i Smart Innovation Norways intensive gründerprogram PANGSTART: Unloc og TotalCtrl. I dag er begge en del av selskapets inkubatorløp, Smart Inkubator.

Ser seg ikke tilbake

Unloc er plassert som nummer 7 på listen, og «The Hub» skriver følgende om oppstartsselskapet som låser opp husdører ved hjelp av digitale nøkler:

«The Internet of Things is enabled in an increasing number of household items. For Unloc it’s door keys that are still a huge point of friction in your life. Their solution? Digitizing home keys so you can enable access remotely and to the right people, whether it’s a cleaner, delivery person, coworkers or family member. The company doubled its team in 2019, and raised 6,9M NOK in record speed. Evidently, investors believe in sending keys via text message as much as their innovative founder and CEO, Kris Riise.»

– Vi syns at det er stas å bli nevnt sammen med flere andre selskaper som vi ser opp til. Fokuset vårt er imidlertid fremdeles på å levere verdi til kundene våre og å skape mer frihet med åpne dører, kommenterer gründer Kris Riise (bildet) om kåringen.


Han påpeker at selv om Unloc har eksistert i to år, har digitalisering av nøkler bare så vidt begynt. Derfor prioriterer selskapet beinhardt og Riise har ingen planer om å se seg tilbake.

– Vi samarbeider med store selskaper som hjelper oss med rask skalering i Norge. Vi er i kraftig vekst, og jeg tror at folk snart vil anse Unloc som et slags Vipps for nøkler, sier han. Unloc vant den fjerde utgaven av PANGSTART, som pågikk over seks uker i løpet av våren 2018.

Enorm interesse

Den andre lovende inkubatorbedriften på listen, er TotalCtrl, startupkometen som reduserer matsvinn gjennom smart teknologi og som allerede har vunnet flere priser for sitt bærekraftige arbeid. TotalCtrl deltok i den andre utgaven av PANGSTART (våren 2017) og er nummer 15 på listen.

«Food waste comes from many issues in the production, agriculture and distribution fields, but TotalCtrl believes they’ve found a good place to stop it: expiration dates. By giving retailers (total) control over their food inventory and analytics, they believe the solution can reduce waste by as much as 85%».

Slik beskrives gründer og CEO Charlotte Aschims selskap av «The Hub». Selv er Aschim både stolt og glad for utnevnelsen, men understreker at mye arbeid gjenstår.

– Vi har jobbet hardt for å komme dit vi er i dag. I løpet av kort tid har vi bevist at teknologien vår fungerer, at vi har de rette folkene og at vi har timingen. Verden trenger vår løsning, og vi gir verden det den vil ha. Det føles fantastisk å få en slik anerkjennelse og det er absolutt en av milepælene vi har jobbet mot. Nå skal vi sikre at ligger øverst på listen, sier hun. Nå satser Ashim på videre vekst, i både inn- og utland.

– Vi har enorm interesse nå, så for oss er det viktig å sikre at vi leverer og opprettholder tempoet, påpeker hun.

Hvem lykkes?

Så gjenstår det bare å se om «The Hub» får rett i sin analyse og vurdering av norske oppstartsselskaper å se opp for i 2019.

– Ikke alle vil lykkes, men vi begynner å bli gode på å gjenkjenne hvem som er på vei mot noe stort, særlig med vårt fokus på det nordiske markedet, skriver «The Hub» på sin nettside.

Her er listen over de 15 norske oppstartsselskapene som «The Hub» gleder seg spesielt til å følge i 2019:

 1. Kahoot – Gamifying Edtech
 2. CHOOOSE – The Platform for Climate Positivity
 3. Spacemaker AI – Building Better Cities Through AI
 4. Appear.in – Frictionless Video Meetings
 5. No Isolation – Using Technology to Reduce Loneliness
 6. Otovo – Making Solar Panel Technology Accessible
 7. Unloc – Digitizing House Keys
 8. Inzpire.me – Connecting Brands and Influencers
 9. Boost.ai – Norway’s First Unicorn?
 10. Fjong- AirBnB for Clothes
 11. reMarkable – Digital Paper Done Right
 12. Empower – Blockchain-powered Waste Collection
 13. Iris.AI – Redefining Scientific Research
 14. BlueEye Robotics – Accessible Underwater Drones
 15. TotalCtrl – Fighting Food Waste Through Tech

Video : Møt PANGSTART-vinnerne våren 2018, Unloc

Video : TotalCtrl – Fra idé til global suksess på under ett år