Mandag kveld inviterte NHO Viken Oslo og Smart Innovation Norway til gratisseminaret «Kunstig intelligens og øl» på Bryggerhuset i Halden. Det ble en knallsuksess.

Av Mari Kristine Buckholm, 15. januar 2019

– At så mange mennesker bruker mandagskvelden sin på dette, forteller litt om miljøet i Halden

STOR INTERESSE: Det var god stemning og høyt engasjement da Smart Innovation Norway og NHO Viken Oslo arrangerte seminaret “Kunstig intelligens og øl” mandag kveld. (Foto: Mari Buckholm)

Nesten 100 møtte opp for å lære om kunstig intelligens:

Formålet med seminaret var å øke kunnskap og kompetanse om praktisk bruk av kunstig intelligens og betydningen av ny teknologi i årene som kommer, og arrangementet var åpent for alle. Over 90 nysgjerrige og teknologiinteresserte deltakere inntok Bryggerhuset.

– Kunstig intelligens er fremtiden. Det er den veien det går, og vi må ha bevissthet og kunnskap for å utvikle vår egen arbeidsplass og vårt eget liv i henhold til det, sier en av de mange frammøtte, Bjørn Svendgård. Han jobber som prosjektingeniør i Teknotherm Marine og røper at temaet ikke er helt ukjent.

– Vi fikk presentert en del eksempler på hva som er mulig å gjøre, og da er det lettere å sette seg inn i hvordan man kan bruke kreativitet på egenhånd, supplerer Teknotherm-kollega John Magne Gitmark.

.

– Skap sammen med andre

Det var Trond-Atle Bokerød, produsent i Nordic Media Lab, og Tore Lie, produktsjef i eSmart Systems, som stod for det faglige innholdet. Sammen bød de på en innholdsrik halvtime hvor de delte sine erfaringer med bruk av kunstig intelligens (AI) i sitt arbeid med henholdsvis film/visualisering og inspeksjon av strømlinjer.

– Poenget var å formidle hvordan vi jobber med kunstig intelligens på en ikke-teknisk måte. Mitt hovedbudskap er at hvis du skal skape noe nytt, må du gjøre det sammen med andre flinke folk, og alle må få lov til å uttrykke seg, sier Lie.

Han gledet seg over at så mange mennesker dukket opp for å få et innblikk i hva han jobber med hver dag.

– Oppmøtet bekrefter teorien min om at det å kombinere litt faglig innhold med stor mulighet for å mingle, er det folk vil ha, poengterer Lie og smiler.

.

Halden som inspirasjon

Regiondirektør i NHO Viken Oslo, Nina Solli, ønsket velkommen og ledet Lie og Bokerød med spørsmål underveis. Hun lot seg imponere over det sterke engasjementet og kompetansen som finnes i Halden.

– At så mange mennesker er interesserte i teknologi og bruker mandagskvelden sin på dette, forteller litt om miljøet i Halden. Vi vil jobbe videre med å få utbytte av den kompetansen som finnes her i hele Viken, at flere kan komme hit til Halden og lære og få inspirasjon, kommenterer Solli.

Hun understreker at digitalisering gjelder alle og at alle må forholde seg til det på et tidspunkt, men at man i Halden har skjønt dette tidlig og har dermed en stor fordel.

I de kommende ukene skal NHO Viken Oslo lære sin nye region å kjenne, og kommer til å reise rundt for å møte medlemsbedrifter. Det hele starter i Halden.

– Vi skal reise sikk-sakk fra Halden til Hallingdal, og vil se på hva som er det viktigste for bedriftene fremover. Kompetanse og det å forstå teknologi er alltid viktig for å vokse, påpeker Solli.

Engasjert og nysgjerrig publikum

Etter sesjonen med ekspertene på scenen, fulgte spørsmål, dialog og mingling. Blant dem som ønsket å vite mer og fikk stille spørsmål med den terninglignende NHO-mikrofonen som ble kastet rundt, var Melvin Langvik.

– Det har vært veldig interessant å høre om hvordan de har praktisert teknologien, spesielt teknikken rundt å bruke rendering og simulatorer for å «feede» en AI med data i stedet for å gå ut i virkeligheten og gjøre det selv. Det hadde jeg aldri hørt om før, forteller Langvik, som til daglig jobber som utvikler i Communicate AS.

Han hadde tatt turen til Bryggerhuset sammen med noen kompiser, og var på ingen måte overrasket over det store oppmøtet.

– Vi regnet med at det kom til å bli fullt, så vi kom tidlig for å sikre oss bord. Halden er jo en IT-by, vi har mange IT-selskaper og Høgskolen i Østfold har et høyt budsjett på IT-linjene sine. Det er moro, sier Langvik.

.

Ordføreren: – Vi må være frampå

Blant deltakerne befant også Haldens ordfører, Thor Edquist, seg. Han er tydelig på at seminaret omhandlet et svært aktuelt og stadig viktigere tema.

– Som det ble sagt, har Halden kanskje verdens ledende miljø på kunstig intelligens. Sammen med IFE, NCE-miljøet og høgskolen er dette noe Halden kan profilere mye på i fremtiden, at vi kan bygge oppunder disse miljøene. Denne teknologien kommer uansett, og Halden kan score stort på å bygge opp disse miljøene ytterligere, understreker ordføreren.

– NHO bekrefter at andre drar til Halden for å lære, og det må vi benytte oss av. Vi må være frampå og skryte av Halden, legger han til.

Administrerende direktør i Smart Innovation Norway, Tor Ø. Frydenberg, er klar over at mange ikke vet hva som foregår på Remmen Kunnskapspark, eller hvilken betydning det har for byen og samfunnet for øvrig.

– Derfor tror jeg det er veldig ålreit å komme ut og fortelle om det, og å gjøre det på en folkelig måte som i dag. Vi må ufarliggjøre det. Samtidig må vi få fram at Halden er helt i front på dette området, både nasjonalt og internasjonalt, avslutter Frydenberg.