Skal styrke omstillingen av industrien ved kunstig intelligens og klyngesamarbeid

Av Tina Edvardsen, Kongsberg Klyngen AS, 17. desember 2021

Viken fylkeskommune har vedtatt å støtte prosjektet «AI Lab – Viken» med totalt tre millioner kroner til videre utvikling av ny kompetanse og omstilling til industri 4.0. Prosjektet, som er et klynge til klynge-samarbeid mellom NCE Smart Energy Markets, Cluster for Applied AI, Digital Norway og Kongsberg Klyngen AS, skal sammen styrke grønn omstilling av industrien de neste tre årene.

Prosjektet ledes av Kongsberg Klyngen AS, en industridrevet kompetanseklynge som består av en rekke samarbeidspartnere fra flere bransjer. I samarbeid med de nasjonale industriklyngene NCE Smart Energy Markets, Cluster for Applied AI og Digital Norway skal de jobbe sammen om å utvikle ny AI-teknologi knyttet til Industri 4.0.

– Vi er svært stolte av denne tildelingen fra Viken fylkeskommune, sier Lars Lyshaug, prosjektleder i Kongsberg Klyngen.

– Sammen med industripartnere, akademia og de tre klyngene kan vi nå styrke AI-kompetansen og formidle hvilke muligheter som foreligger ved bruk av denne teknologien, forteller han.

Konkurransefortrinn

Industrien på Kongsberg ønsker å samarbeide med de beste miljøene i Norge, og henvender seg til teknologiklyngene NCE Smart Energy Markets, Cluster for Applied AI og deres klyngebedrifter for å styrke deres kompetanse innenfor AI. Klyngebedriftene på sin side ønsket å knytte kontakt med industrien i Kongsberg Klyngen AS.

– Et fortrinn i Norge at vi evner å samarbeide i klynger og prosjekter. Ved å stå sammen som én, vil vi kunne utvikle og tilgjengeliggjøre teknologien raskere og mer effektivt. Her er det et stort og uoppdaget potensial som kan bidra til å styrke vår konkurransekraft både nasjonalt og internasjonalt, forklarer Lyshaug.

Raskere omstilling av industrien

Gjennom industripilot Kongsberg har aktører fra industri og næringsliv til kommune, universitet og fagskole jobbet sammen om å sikre omstilling til blant annet industri 4.0.

– Denne omstillingen styrkes nå ytterligere ved etablering av «AI Lab – Viken»-prosjektet hvor flere gode klyngeteam som representerer viktige aktører hver for seg, nå står styrket – sammen, påpeker prosjektlederen i Kongsberg Klyngen.

Spesialrådgiver i Viken fylkeskommune, Trine Magnus, sier at koblingen mellom Industripilot Kongsberg og «AI Lab – Viken»-prosjektet er sterk.

– Ved å knytte sammen kompetente klynger for å bygge kompetanse rundt digitalisering – da spesielt innenfor AI – kan vi blant annet sikre at nøkkelpersoner ikke forsvinner, samt bygge kompetanse som er tilpasset fremtidens nye arbeidsplasser i et raskere tempo, sier hun.

Prosjektets hovedmål er å bygge og løfte kompetanse inn i en AI testlab. Dette skal gjøres gjennom systematisk arbeid med utvikling av ny kompetanse i skjæringspunktet mellom digital teknologi og industri. På denne måte vil prosjektet kunne definere hvilke behov som foreligger og hvordan smart AI-teknologi kan benyttes til omstillingen av industrien.

Hva er egentlig kunstig intelligens?

Kunstig intelligens handler om å utvikle datasystemer som kan lære av egne erfaringer. Akkurat slik mennesker blir bedre på å utføre handlinger og løse problemer av å prøve, feile og repetere – gjør øvelse mester også for datasystemer.

Marianne Bjerkman, som er klyngeleder i Cluster for Applied AI, forteller at det handler om to hovedelementer – adaptivitet og autonomi. Adaptivitet er evnen til lære av erfaringer for å bli bedre. Autonomi er evnen systemer har til å løse oppgaver i komplekse omgivelser uten hjelp fra mennesker.

Fra teknologi til praksis

FactoryMind er navnet på et selskap som leverer en komplett AI-plattform for prosess- og produksjonsindustrien basert på industri 4.0 i Norden. De har lenge jobbet med innovasjonsprosesser og har hatt som mål å gjøre prosessene så smarte som mulig.

– Med utgangspunkt i at hvert enkelt anlegg er unikt, har de kunnet utnytte IoT (Internet of Things, alle ting som kan kobles til internett, journ.anm.), AI og data generelt til å forenkle arbeidsprosesser – noe som har skapt stor merverdi, forteller Inge Grini, CEO i FactoryMind.

– Vi ønsker svært gjerne å knytte oss tettere inn mot «AI Lab»-prosjektet. Sammen kan vi hjelpe industrien med å få fart på sin AI-satsning, forklarer han.

FactoryMind er allerede medlem av Kongsberg Innovasjon sin klyngevirksomhet, og morselskapet Intellectual Labs er medlem i Cluster for Applied AI – en tilknytning som åpner opp flere muligheter hvor man kan våge å tenke større.

– Dette prosjektet kan nå få sterkere hjelp til sin satsning både her hjemme og i Asia hvor vi er etablert og ønsker å bygge stort, sier Grini.

– Vi jobber nå videre i samarbeid med en utenlandsk investor og Innovasjon Norge om å videreutvikle i India – et spennende mål i verdens største marked. Her kan klyngesamarbeidet og de unike nettverkene virkelig bidra til å sette fart i selskapet,  avslutter han.

FAKTA OM SAMARBEIDSPARTNERNE:

  • Cluster for Applied AI & NCE Smart Energy Markets

Cluster for Applied AI har en rekke partnere som utvikler og leverer AI-baserte produkter og tjenester for verdiskapning i industrisammenheng. De tar for seg ulike typer data og analyseverktøy, og gjør det mulig å løse utfordringer for eksempel knyttet til produkt- og råvarekvalitet, verdikjedeoptimalisering, vedlikehold, beslutningsstøtte, logistikk og bærekraft mer presist og effektivt.

NCE Smart Energy Markets er en klynge som fokuserer på teknologi for optimalisering av energisystemer, en helt sentral brikke innen Industri 4.0. Industrien er den sektoren med høyest sluttbruk av energi, og hvordan energiforbruket balanseres, både med hensyn til redusert forbruk, samt overgang til fornybar energi, er avgjørende for morgendagens drift og fortjeneste.

  • Kongsberg Klyngen

Sammen med industripartnere jobber Kongsberg Klyngen med nye teknologier, bygger kompetanse og deler erfaringer på tvers. På denne måten blir det enklere for involverte aktører i fellesskapet til å ta nyvinningene i bruk. Kongsberg Klyngen er en industridrevet nasjonal kompetanseklynge som består av en rekke samarbeidspartnere fra flere bransjer. Klyngen fasiliteres av Kongsberg Innovasjon.

Vårt mål er å være en verdifull klynge som bidrar til å styrke industriens globale konkurransekraft.

  • Digital Norway

DigitalNorway er en non-profit startet i 2017 av 15 engasjerte næringslivsaktører for å få fart på digitaliseringen av norsk næringsliv, med et spesielt fokus på små og mellomstore (SMB) bedrifter. Målet er alle bedrifter i Norge skal kunne ta del i den datadrevne økonomien og datadrevet innovasjon i sine verdikjeder. DigitalNorway jobber aktivt med å drive frem samarbeidsprosjekter innen deling av data og livslang læring. Datafabrikken og Forum for livslang læring er eksempler på dette. DigitalNorway jobber sammen med partnere også med å sikre bedrifter og ansatte tilgang til kunnskap de trenger i en digital verden gjennom å tilby kurs, læringsreiser, guider, webinarer og annet læringsinnhold.