NYE FJES: Marcus Lind og Anja Wingstedt er ferske seniorrådgivere i Smart Innovation Norway og skal ha ansvaret for tre Smart City-programmer hver. (Alle foto: Mari K. Buckholm)

 

Smart City-teamet er forsterket med to nye rådgivere:

– Vi må gjøre noe for å få til endring og jeg vil være med på den reisen

Svenske Marcus Lind og tyske Anja Wingstedt startet i avdelingen for Smarte Byer & Samfunn hos Smart Innovation Norway 1. november. De har allerede fått kjenne på høyt tempo – og givende arbeid.

Av Mari Kristine Buckholm, 18. november 2019

– Jeg har møtt Ulrika (Holmgren) og Thor (Moen) flere ganger i forbindelse med Smart City Expo i Barcelona og har stor tro på det arbeidet Smart Innovation Norway gjør, sier Marcus Lind fra Borås i Sverige.

Han har studert et bredt spekter av fag og har blant annet vært innom naturfag, medier og kommunikasjon, samt teologi. Lind omtaler seg selv om generalist med interesse for mange fagfelt, men er særlig opptatt av bærekraft og miljø.

Hans arbeidserfaring bærer også preg av dette; i løpet av karrieren har han startet et tidsskrift i Barcelona om bærekraftig utvikling, jobbet sju år hos Dalarna Science Park i Borlänge og tre år hos IVL Svenska Miljöinstitutet i Stockholm, hvor han var med på å starte opp Smart City Sweden – før han i november 2019 begynte hos Smart Innovation Norway.

– Jeg var litt lei av å fremme andres prosjekter og ønsket å jobbe litt mer «hands on», forteller Lind.

Hektisk og lærerik hverdag

I Smart Innovation Norway vil han som seniorrådgiver i Smarte Byer & Samfunn ha ansvar for programmene Smart Molde, Smart Moss Havn og Nordic Solutions for C40.

– Min rolle fremover blir veldig interessant. Jeg liker opplegget som selskapet har bygget. Man går ikke inn som konsulent, men som en samarbeidspartner. Det er et bra opplegg og masse muligheter for et langsiktig innovasjonsutviklingsarbeid, påpeker Lind.

Som ikke legger skjul på at hans to første uker i Smart Innovation Norway har vært innholdsrike, med mye informasjon å ta innover seg.

– Jeg har lært utrolig mye på kort tid og har vært direkte inne i prosjektgrupper både i Moss og Molde. Det er også spennende å ha tilgang til en forskningsavdeling og en stor klynge. Mange snakker om og ønsker å samarbeide på tvers av siloer, men det virker som Smart Innovation Norway har funnet en oppskrift på det, sier Lind.

«Bare å hoppe ut i det»

Det sier Anja Wingstedt seg enig i. Og røper at det er nettopp selskapets unike arbeidsform som fristet henne til å søke på stillingen som seniorrådgiver i Smarte Byer & Samfunn-avdelingen.

– Da jeg så stillingsutlysningen, tenkte jeg at «det er meg». Jeg støtter tankegangen om at vi må gjøre noe for å få til endring og jeg vil være med på den reisen. Det virker veldig spennende å være med på å initiere prosjekter som får fremdrift, i tillegg til at det er koblet opp mot forskning, sier Wingstedt.

Hun er opprinnelig fra Tyskland, men har bodd i Norge i snart 20 år. Wingstedt er utdannet sivilingeniør innenfor vann og avløp og har jobbet med sitt fag både i kommuner og i konsulentbransjen, sist i COWI, hvor hun var i sju år. Her jobbet hun med vann, klimatiltak og overordnede planer.

I Smart Innovation Norway vil Wingstedt være involvert i programmene Smart Hamar, Smart Skiptvet og Smart Borg Havn.

– Det er mye å sette seg inn i og det vil være en prosess, men jeg regner med å lære veldig mye av det første prosjektet. Det er bare å hoppe ut i det og finne sin greie. Jeg ønsker å få til den koblingen mellom klynge, kommune og bedrift, forteller Wingstedt.

Vil spre måten å jobbe på

Både Wingstedt og Lind tror Smart Innovation Norway som selskap og Smart City som fagfelt har potensial for å vokse kraftig i tiden som kommer.

– Tematikken er her nå, og man håper å kunne bidra til den kursendringen som kreves. Digitalisering og nye måter å løse ting på bør være fremtiden. Det vil være kjempekult å være med på, understreker Wingstedt.

– Jeg ønsker å spre denne måten å jobbe på, inkludert samarbeidet med kommuner, til Sverige og Danmark også. Nå har vi fått et lokalt Smart City-kontor i Narvik, og det kunne vi like gjerne hatt over hele Norden. Det finnes med andre ord et stort potensial og jeg tror vi kan vokse mye i løpet av de kommende årene, avslutter Lind.