GODE NYHETER: Leder for Inkubator og IT hos Smart Innovation Norway, Lorenzo Ruscelli (til høyre), og gründer Thommy Tellefsen i inkubatorbedriften LEID setter pris på dobling av tilskuddet fra Siva.

Smart Innovation Norway rykker opp to nivåer i Siva-pyramiden:

– Betyr dobling av tilskuddet og at vi tar posisjonen som den høyest rangerte inkubatoren i hele Viken

Forrige uke kom gladnyheten om at Smart Innovation Norway har gjort et kraftig byks i tilskuddsmodellen for Sivas inkubasjonsprogram – og går med det fra et tilskudd på to millioner i 2020 til fire millioner i 2021.

Av Mari Kristine Buckholm, 4. november 2020

– Dette er en enorm prestasjon av Smart Innovation Norway og våre samarbeidspartnere. Det er et resultat av langsiktig arbeid og gir oss store muligheter fremover. I dag har vi 40 aktive inkubatorbedrifter i porteføljen vår. I løpet av de neste to årene vil vi gå fra å hjelpe 40 til 70+ oppstartsbedrifter i regionen, sier Lorenzo Ruscelli, leder for Inkubator & IT hos Smart Innovation Norway.

Den gode nyheten kommer etter at Siva (Selskapet for industrivekst) har gjennomført en nasjonal evaluering som viser at næringshager og inkubatorer over hele landet har hatt en sterk utvikling de siste årene. I 2021 får 39 næringshager og 33 inkubatorer til sammen minimum 182,9 millioner kroner. Det er 22,2 millioner mer enn i 2020, som gir en samlet økning på 13,8 prosent.

Høyest rangert i Viken

I evalueringen skriver Siva at Smart Innovation Norway har hatt en meget positiv utvikling og løftes derfor opp hele to nivåer i tilskuddsmodellen, fra nivå 2 til nivå 4.

– Opprykket i Siva-pyramiden betyr mye. Først og fremst innebærer det en dobling av det årlige tilskuddet, fra to til fire millioner kroner, som vil komme selskapets oppstartsbedrifter til gode. I tillegg vil det utløse mer finansering, forteller Ruscelli (bildet).

Det er totalt fem nivåer i Sivas modell, og fem inkubatorer befinner seg på det aller øverste nivået (5). Dette er StartupLab, Validè, VIS, Aleap og Protomore Kunnskpaspark. Sammen med Smart Innovation Norway på nivået under (4), finner vi Innoventus Sør, Kunnskapsparken Bodø, Klosser Innovasjon, Kunnskapsparken Helgeland, Kunnskapsparken Vest, Oslo Cancer Cluster Incubator, Proneo, Silicia, Total Innovation og ÅKP.

– Det betyr at vi tar posisjonen som den høyest rangerte inkubatoren i hele Viken. Vi skal gjøre vårt for å sikre næringsutvikling og verdiskaping i fylket og bidra til å skape nye arbeidsplasser gjennom å skalere oppstartsbedrifter, samt bidra til vekst i eksisterende næringsliv, understreker en engasjert og glad Ruscelli.

Lærer fra de beste

Differensieringskriteriene som de 33 inkubatorene ble vurdert på er aktivitet, kundetilfredshet, addisjonalitet, utviklingssamtale og måloppnåelse.

– Resultatet viser at Siva har tillit til oss og den jobben vi gjør. Det har skjedd store ting de siste årene, og mye av grunnen til at vi scorer så høyt er at vi har lært fra de beste. På mange måter startet visjonen om å nå et høyere nivå i 2018, da jeg reiste til Silicon Valley for å lære beste praksis innenfor inkubasjonsfaget fra de miljøene som er best på dette i hele verden, forteller Ruscelli.

Han nevner Plug and Play Tech Center, Berkeley SkyDeck, Nordic Innovation House og Y Combinator, med flere.

– Vi har sett hva som er mulig å gjøre og tatt med oss lærdom og inspirasjon tilbake til Norge. I tillegg har vi vært på en innenlandsturné for å lære fra de beste her til lands og brukt mye tid på å lytte til Siva. Du kan si at vi har krysstriangulert oss frem til metoden som nå har tatt oss fra nivå 2 til nivå 4, forklarer Ruscelli.

Suksessoppskrift i seks deler

Inkubatorlederen røper at han har gjort seg flere refleksjoner rundt hvorfor Smart Innovation Norway har lykkes så godt, og ramser opp seks nøkkelpunkter:

  1. Kunden i sentrum – alt annet følger etter. Er kundene, altså oppstartsbedriftene, våre fornøyde, er Siva og våre andre partnere fornøyde.
  2. Det er bedre å være spesialist enn generalist. Som en inkubator lokalisert i gamle Østfold, er det bedre for oss å være best på noe enn å gjøre alt. Vi er gode på digital teknolgi, fornybar energi og bærekraft.
  3. Det som er verdt å gjøre, er verdt å «overgjøre». Med det mener vi at vi ikke skal si ja til alt. Vi skal si minst like mye nei som ja, og vi skal være fokuserte. Men det vi velger å gjøre, skal vi være best på.
  4. Mål det som betyr noe. Som inkubator måler vi oss på den verdien vi utgjør for selskapene vi jobber med. Det vi gjør av aktiviteter betyr ingenting dersom vi ikke bidrar til å skaffe nye kunder til oppstartsbedriftene våre, hjelper dem med å hente kapital og tilgjengeliggjør spisskompetansen de trenger for å skalere.
  5. Jobb kun med de beste. Det betyr at vi kun jobber med gründere som er 100 prosent dedikerte til det de gjør, og at vi er bevisste på å rekruttere dyktige mennesker.
  6. Relasjoner og jobb er like viktig. Det vil si at det ikke holder kun å hjelpe gründerne med det faglige, men vi skal også være der som en «wingman» i både opp- og nedturer.

– I tillegg til punktene over, er den hjelpen og støtten vi har fått fra våre sponsorer SpareBank 1 Østfold Akershus, SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus og Viken fylkeskommune helt avgjørende. Uten dem hadde vi aldri hatt muligheten til å klatre i Siva-pyramiden i det hele tatt, påpeker Ruscelli.

Blant gründerne som har opplevd Smart Innovation Norways inkubatorprogram på nært hold, er Thommy Tellefsen i oppstartsselskapet LEID. Han er svært imponert over jobben Ruscelli og hans team gjør, og mener det er velfortjent at inkubatoren nå gjør et byks i Sivas tilskuddsmodell.

– Det er helt rått og et bevis på den jobben som er lagt ned over flere år. Vi som har vært en del av inkubatoren, merker den innsatsen som ligger bak og det er kjempegøy at de nå blir belønnet, kommenterer Tellefsen.

Om Siva

Siva – Selskapet for industrivekst – er et statlig foretak som utvikler, eier og finansierer en nasjonal infrastruktur for innovasjon og næringsutvikling bestående av inkubatorer, næringshager, katapult- sentre, innovasjonsselskaper, samt innovasjonssentre og industribygg.

Gjennom Siva-strukturen får bedriftene nettverk, partnere, kompetanse, og fasiliteter, der de kan dra nytte av andres erfaringer og raskere lykkes med sin vekst og utvikling.

Siva-strukturen er en viktig del av virkemiddelapparatet, som også forsterker innsatsen som Innovasjon Norge, Forskningsrådet, fylkes-kommunene og andre bidrar med direkte til bedriftene.

Les mer: siva.no