Statsministeren besøkte Smart Innovation Norway:

– Et kjempegodt eksempel på det vi vil ha mer av; der forskning møter næringslivet

Statsminister Erna Solberg og forsknings- og høyre utdanningsminister Iselin Nybø håper at Smart Innovation Norways forsknings- og innovasjonsarbeid innen smart energi og intelligent teknologi kan bidra til å løfte norsk næringsliv og offentlig sektor.

Av Mari Kristine Buckholm, 31. mai 2019

– Vi er på en tur for å se på endringene i Østfold, særlig innen det grønne skiftet. Vi har besøkt noe tradisjonell industri og selvfølgelig vil vi også se på det som er helt nytt. Mye av det vi har sett på er energibasert næringsliv som er i en transformasjon, som Borregaard, mens her kobler man behovet som er innenfor energinæringen med kunnskapen som kommer fra IFE – til å gå over i helt andre typer teknologier, samt visualisering, kommenterer statsminister Erna Solberg etter besøket på Remmen Kunnskapspark tirsdag ettermiddag.

Kodet, simulerte og klatret

Med seg hadde hun forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. I løpet av en times tid i Simulatorsenteret, fikk de to ministrene en kort introduksjon til selskapene Smart Innovation Norway, eSmart Systems og Nordic Media Lab, og i tillegg fikk de selv teste ut selskapenes arbeid i praksis. Stasjon 1 tok for seg koding, stasjon 2 ga innblikk i spillmotorteknologi, simulering for testing og produksjon av filmscener og stasjon 3 bød på en svært autentisk klatresimulator.

Norges forsknings- og høyere utdanningsminister er tydelig på at det innovative arbeidet og løsningene som utvikles i Halden er helt i tråd med det regjeringen ønsker seg.

– Her utvikles nye måter å gjøre ting på, og sånn sett går man inn i fremtiden med andre typer kunnskapsintensive arbeidsplasser og nye typer næringer. Dette er et kjempegodt eksempel på det vi vil ha mer av; der forskning møter næringslivet og der man får til nye ting sammen. Det er det som er fremtiden for oss – og en kjempeviktig del av det grønne skiftet, sier Nybø.

– Teknologien gjør oss bedre

Bakgrunnen for besøket var at statsministeren ønsket å bli oppdatert og bedre kjent med de mange innovative prosjektene og aktivitetene selskapene driver med, deriblant innen smart energi, digitalisering og kunstig intelligens.

Video : Statsminister Erna Solberg besøker Smart Innovation Norway


I sin tale til Høyres landsmøte i mars nevnte Solberg Halden-bedriftene Smart Innovation Norway og eSmart Systems sitt arbeid spesielt (se video her), og denne uken fikk hun altså selv se hvordan det jobbes i det innovative miljøet.

– Det eSmart Systems gjør, er egentlig en tjeneste til en tradisjonell norsk energiindustri. De inspiserer strømnettet, finner feil og ser på hvordan man kan effektivisere driften og sørge for mindre nedetid ved hjelp av kunstig intelligens. Det dreier seg egentlig om å bygge på de styrkene Norge har, men putte på det helt nye teknologiske som gjør at vi blir enda bedre og kan levere enda bedre i fremtiden, påpeker Solberg. Hun legger til:

– Det er spennende fordi det er fusjonen av det vi har i bunnen og det vi trenger, der etterspørselen kan eksistere, at vi kan få et nytt næringsliv og nye tjenester. Digitalisering betyr egentlig at det vi allerede gjør i dag kan gjøres på nye måter ved hjelp av teknologi – og kanskje vi kan hoppe over på helt nye ting etter hvert.

Besøket var en del av statsministerens Østfold-turné og hun besøkte flere bedrifter i fylket samme dag.