Topptalere trosset tidssoner for å bidra:

– Jeg lærte noe nytt i hvert av innleggene, og det er ikke en selvfølge

Forrige uke fulgte AI-entusiaster fra hele verden den virtuelle konferansen AI+ for å lære mer om muligheter og trender innen anvendt kunstig intelligens.

Av Mari Kristine Buckholm, 21. september 2020

– Jeg sa ja til å være konferansier fordi dette er et veldig spennende tema. Anvendt industriell kunstig intelligens (AI) er noe Norge er unikt gode på, men ikke gode nok til å feire. Derfor bør vi øke bevisstheten rundt det, sier Silvija Seres, gründer og CEO i teknologipodkasten LØRN.TECH.

Hun loset deltakere fra fjern og nær gjennom to ettermiddager tettpakket med kvalitetsinnhold signert eksperter fra hele verden, samt erfaringsdeling og eksempler på smart bruk av AI.

– Et ansvar for å dele vår kompetanse

AI+ er en samarbeidssatsing mellom kompletterende aktører i det sterke AI-miljøet i Halden og arrangeres av Halden kommune, Institutt for Energiteknikk (IFE), programvareselskapet eSmart Systems og forskningsbedriften Smart Innovation Norway – som også leder næringsklyngen Cluster for Applied AI.

Målet er å tilby både norske og internasjonale virksomheter en arena for kompetansedeling og interaksjon innen anvendt kunstig intelligens.

– Vårt unike samarbeid gir oss muligheten til å arrangere AI+, men vi har også et ansvar for å dele vår kompetanse. Initiativet skal hjelpe norsk næringsliv med å løse de utfordringene og å gripe de mulighetene som kunstig intelligens gir, kommenterer Kjell Reidar Mydske (til høyre i bildet), CEO i Smart Innovation Norway.

Anvendt kunstig intelligens er et av selskapets hovedforskningsområder. Et eksempel er det norsk-kinesiske forskningsprosjektet IntHydro, hvor Smart Innovation Norway samarbeider med NTNU, Østfold Energi, Lyse produksjon, Hohai University og to energiselskaper i Kina.

– Her skal vi forske på hvordan kunstig intelligens på en bedre måte enn med tradisjonelle metoder kan anvendes til optimering av fleksibilitet mellom vindkraftanlegg og vannkraftverk, hvor overskuddskraft fra vindkraft skal brukes til å pumpe vann tilbake til høyereliggende reservoarer, forklarer Dieter Hirdes, leder for Forskning & Innovasjon i Smart Innovation Norway.

Kunstig intelligens er ikke som på film

IFEs forskningsdirektør, Dr. Tomas Nordlander (til venstre i bildet), stiller seg bak sine medarrangører.

– Jeg er helt enig. Vi har god innsikt i hva kunstig intelligens er og hvordan teknologien kan hjelpe bedrifter. Da ligger også ansvaret på oss for å sørge for at hele Norge ser de mulighetene, supplerer Nordlander.

Han holdt selv innlegget «AI for Good» under konferansen, hvor deltakerne fikk et innblikk i hvordan kunstig intelligens egentlig er et nøytralt verktøy – og at det er menneskene som bestemmer om teknologien skal brukes til gode eller dårlige formål.

– Det er viktig at AI ikke blandes med science fiction eller frykt for at robotene skal ta over verden. Selv om AI kan anvendes for å gjøre dumme ting, kan AI også brukes for å motvirke at man gjør de dumme tingene. Vi kan ikke velge bort AI, teknologien er her for å bli, men vi kan velge hvordan vi håndterer og regulerer den, påpeker Nordlander.

– Profesjonelt, lærerikt og inspirerende

Konferansier Seres er godt fornøyd med gjennomføringen av AI+, som ble omgjort til en heldigital konferanse i Zoom da Covid-19 satte en stopper for de opprinnelige planene for et storslagent arrangement i Halden.

Selv stod hun foran kamera på scenen i Simulatorsenteret på Remmen Kunnskapspark, og via webinarplattformen fikk deltakerne se en veksling mellom foredragsholdere og talere til stede i rommet og de som presenterte fra sine respektive land og kontinenter.

– Det er innovasjon både når det gjelder innhold og fokus – og plattform. Det er vanskelig å gjennomføre konferanser som er hybridløsninger, når noen er i studio og noen ringer inn fra kontorer via Zoom og med masse rare lydløsninger. Jeg synes AI+ har blitt profesjonelt gjennomført, og vi har hatt gode innlegg, forteller Seres.

Temaene som stod på programmet for de to halve dagene, var:

  • Smart City & Mobility (ved Petra Dalunde fra AI Innovation of Sweden og Sara Nozkova fra Kista Science City)
  • Environment & Sustainability (ved Francesco Fuso-Nerini og Ricardo Vinuesa fra KTH Royal Institute of Technology)
  • AI Enabling Technologies (ved Anand Raman fraMicrosoft)
  • AI for Good (ved Tomas Nordlander fra IFE)
  • Health (ved Klas Pettersen fra NORA)
  • Ethics, Laws & Regulations (ved Doug Cutting fra Cloudera)
  • Industry 4.0 (ved Michael Ger fra Cloudera)
  • + paneldebatt

Alle presentasjonene ble etterfulgt av en runde med spørsmål og svar mellom deltakere og taler.

– Jeg lærte noe nytt i hvert av innleggene, og det er ikke alltid en selvfølge. Det er veldig mange som snakker om AI og bruker de samme eksemplene og presentasjonene man har plukket opp fra Silicon Valley. Jeg syns vi hadde spennende lokale og nordiske eksempler, og i tillegg belyste vi viktige globale temaer. I paneldebatten koblet vi forskning og anvendt industriell AI på en veldig god måte. Det har vært både lærerikt og inspirerende, sier Seres (bildet) – som allerede har begynt å tenke på neste års konferanse.

Årlig dose med anvendt AI

For selv om AI+ ble arrangert for aller første gang i år og hadde over 1000 påmeldte deltakere, er tanken at initiativet skal gjentas årlig – og vokse seg større og større.

– Nå har vi fått en smakebit på hva vi kan få til. Vi har sett at folk ringer inn fra forskjellige tidssoner og er villige til å stå opp grytidlig om morgenen for å bidra, som viser at vi kan tiltrekke oss den beste internasjonale kompetansen på området. Dette er interessant og lover veldig godt for neste år, avslutter Mydske med et smil.

AI+ 2021 går av stabelen 19.-21. mai i Halden.

Siste nytt