Vårt inkubatorselskap og tidligere PANGSTART-deltaker Super Radio leder verdens første maritime 5G-kommunikasjonsprosjekt. Nå skal bedriften levere systemteknologien til det aller første fullelektriske og autonome containerskipet i verden, Yara Birkeland.

Av Mari Kristine Buckholm, 22. februar 2019

Bidrar i byggingen av verdens første autonome skip

Super Radio utvikler 5G som lar båter «snakke med» hverandre:

– Vi er veldig stolte over å være involvert i testingen og utviklingen av småskala-versjonen av Yara Birkeland som leverandør av telekommunikasjon, noe som gjør oss til en pionér innen maritim 5G for autonom shipping, sier Kun Yang, gründer og daglig leder i Super Radio.

Selskapet deltok i PANGSTART 4 og er nå i pre-inkubasjon hos Smart Innovation Norway. Super Radio utvikler 5G for bruk til og mellom skip, som bidrar til rask og sikker kommunikasjon.

5G er beskrevet som en systemteknologi i Digital 21s digitaliseringsrapport, hvor autonome systemer er betegnet som en basisteknologi.

.

Sparer 90 prosent i operasjonskostnader

I mars skal Super Radio teste systemteknologien til Yara Birkeland – som vil bli verdens første fullelektriske og autonome containerskip med nullutslipp.

– Uten behov for drivstoff eller mannskap, vil skipet spare opptil 90 prosent i årlige operasjonskostnader sammenlignet med konvensjonelle fartøy av samme størrelse. Det er også estimert at skipet vil erstatte 40 000 lastebilturer per år, som vil redusere lokal forurensing og klimagassutslipp deretter, påpeker Yang.

Under testingen skal oppstartsselskapet undersøke hvordan 5G-løsningen klarer seg i en småskala-versjon av Yara Birkeland.

– Basert på testene vi gjør, vil vi komme fram til en optimalisert maritim 5G-løsning som oppfyller kommunikasjonskravene til autonome skip, sier Yang.

Fremtidens fjernstyring

I tillegg til deltakelsen i Yara Birkeland-prosjektet, leder Super Radio verdens første maritime 5G-kommunikasjonsprosjekt, kalt «LTE, WIFI and 5G Massive MIMO Communications in Maritime Propagation Environments (MAMIME)», som er finansiert av Norges Forskningsråd.

– I dette prosjektet har vi utviklet en dedikert maritim 5G-løsning som har blitt promotert i en av verdens fremste 5G-blogger, Massive MIMO, skrevet av Erik G. Larsson, IEEE Fellow og professor ved Linköping University i Sverige, samt Emil Björnson, Associate Professor ved Linköping University, forteller Yang.

Sammen med sin prosjektpartner, Telia Norge AS, utvikler nå Super Radio en brukerterminal-prototype for båtene som er kompatibel med 5G-basestasjonen og LTE-basestasjoner langs kystlinjen.

– Autonom shipping og havdigitalisering driver fram behovet for maritim kommunikasjon. Vi tror at maritim 5G vil spille en viktig rolle for fjernstyringen av autonome skip, avslutter han.