SKYHØYT NIVÅ: Alle vårens PANGSTART-deltakere leverte sine saker svært bra, men det var Unloc, Medelle og Vitir som stakk av med de tre øverste plasseringene. (Alle foto: Mari Kristine Buckholm)

Seks knallharde uker er over:

Vårens PANGSTART-program ble historisk

For første gang noensinne er samtlige ni oppstartselskaper som deltok i Smart Innovation Norways intense PANGSTART-løp kvalifiserte til opptak i Smart Inkubator.

Av Mari Kristine Buckholm, 27. april 2018

– Det har vært seks uker med heftig forretningsutvikling, hvor vi har vært gjennom alt fra marked og forretningsmodellering til pitching. Vi har snakket mye om hvordan man skal nå ut til kundegruppen sin, forteller prosjektleder Lorenzo Ruscelli etter at vårens PANGSTART-løp er ved veis ende. Han legger til:

– Vi er opptatte av at PANGSTART skal bidra med å hjelpe deltakerne til å definere det egentlige problemet. Hvordan skal man jobbe for å forstå hvilke problemer folk har i hverdagen, hvordan skal man klare å tilby en løsning de har behov for – og samtidig tjene penger på det?

.

Historisk nivå

Ni oppstartselskaper kom gjennom nåløyet og fikk plass i det intensive programmet. Alle har jobbet knallhardt for å forbedre sitt konsept – og kommet sterkere ut på den andre siden.

– De har hatt lange dager, jobbet fra ni om morgenen til seks om ettermiddagen, og i tillegg hatt hjemmelekser! Så deltakerne er slitne nå, men de har virkelig gjort en god jobb. For første gang i historien har samtlige PANGSTART-deltakere blitt kvalifiserte for opptak i Smart Inkubator, og det er utrolig imponerende, understreker Ruscelli.

.

– Ekstremt positivt overrasket

Grunnleggeren av Keep Systems og en av deltakerne i vårens PANGSTART, Espen Lippert, bekrefter at det har vært noen tøffe uker. Men han angrer ikke et sekund:

– Jeg meldte meg på fordi det er et utrolig spennende konsept. Jeg visste ikke altfor mye på forhånd, men ble ekstremt positivt overrasket over hvor bra det egentlig var og hvor mye det har gitt.

Keep Systems jobber med å utvikle et digitalt markedsføringsverktøy for fysiske butikker og serveringssteder.

– Vi ønsker at butikkene skal få samme målbarhet på sin markedsføring som en nettbutikk, forklarer han.

Lippert trekker spesielt fram to hovedlærdommer fra PANGSTART; hvordan skape struktur og hvordan minimere risiko under i oppstartsfasen.

– Det har vært veldig lærerikt og mye bra tilbakemeldinger å ta med videre, påpeker gründeren.

Fikk troen gjennom PANGSTART

Det samme opplever Magali Børsum, gründer i Macroscope, selskapet som samler inn data for å hjelpe studenter og professorer til å lære bedre og forbedre undervisningen.

– Vi har fått så god hjelp i denne prosessen at vi nå har en reell forretningsmodell, og det er veldig kult. Vi har lært at det er fullt mulig å forbedre ideen sin, sier Børsum og smiler.

.

Bredt spekter av deltakere

Alle deltakerne har hatt sin egen veileder gjennom hele reisen. Kjell Reidar Mydske i Flowit er en av dem. Hans viktigste budskap til sine elever er å komme seg raskest mulig ut for å teste ideen og produktene sine.

– Det er viktig at de ikke sitter for lenge og tenker for seg selv, men kommer seg ut og snakker med kunder. De må utvikle seg hele tiden, sier Mydske.

Han gleder seg over de mange gode forretningskonseptene, men også det store spennet blant gründerne:

– Det er mange dyktige mennesker og flere har også lang yrkeserfaring. Det er morsomt å jobbe med forskjellige aldersgrupper og folk med såpass ulik bakgrunn og kompetanse.

.

«Vil jeg tjene penger?»

Det var i tillegg flere potensielle investorer for gründerne tilstede i Simulatorsenteret torsdag, og en av dem var Lars Gunnar Fledsberg i Fledsberg Finans.

– Det viktigste for oss er spørsmålet «Vil jeg tjene penger på investeringen min?». Da ser vi på hele teamet, hvor langt de har kommet i produktutvikling, i markedsføring og salg – og aksepten fra markedet, røper han.

Fledsberg er også med i PANGSTART-juryen for tredje gang, og forteller at det har vært stigning i kvaliteten på deltakerne for hver gang.

Det var til slutt Unloc som stakk av med seieren, med Medelle og Vitir hakk i hæl. Se intervju med vinnerne, Kris Riise og August Flatby, i videovinduet under.

Topp tre i PANGSTART, våren 2018
  • 1. plass: Unloc AS, ved Kris Riise og August Flatby. Premie: Deltakelse i Nordic Innovation House sitt akseleratorprogram mini-TINC i Silicon Valley + 4-timers workshop med Fledsberg Finans
  • 2. plass: Medelle AS, ved Iselin Sommereng, Steffen Roth og Richard Harborg. Premie: Tre måneder gratis medlemskap i Smart Inkubator, inkludert diverse fordeler og tjenester
  • 3. plass: Vitir AS, ved Hallvard Moholdt. Premie: Skreddersydd workshop med rådgiver for brukerinvolvering Trine Wildt Andersen.

Video : Møt PANGSTART-vinnerne våren 2018