SMARTERE OG GRØNNERE: I helga strømmet Hvalers innbyggere til torvet på Skjærhalden for å delta på Grønn Dag, i regi av Smart Energi Hvaler med samarbeidpartnere. (Foto: Mette M. Magnussen)

Lørdagsregnet hindret ikke innbyggerne i å møte opp på torvet på Skjærhalden for å lære mer om nye, smarte energiløsninger – som vil komme dem til gode.

Av Mari Kristine Buckholm, 13. september 2017

Vellykket Grønn Dag på Hvaler

– Vi er her fordi vi har solceller på taket og er interessert i grønn energi, sier Gunn Karin Karlsen og Arnt Otto Arntzen, to av de besøkende under Grønn Dag på Hvaler lørdag formiddag.

De har vært med i Smart Energi Hvaler-prosjektet fra starten, og har både solcellepanel på taket og smart strømmåler.

.

Utnytter solenergien

– Vi ser hver dag hvor mye energi vi får fra sola, og vi prøver å utnytte den energien hjemme ved å bruke oppvaskmaskinen og vaskemaskinen når vi har mest mulig solenergi, forklarer Karlsen.

Hun legger lattermildt til:

– Det er ikke alltid like lett å tyde strømregningen, men jeg tror vi sparer en del kroner. Det er uansett veldig fint å være med på et sånt prosjekt!

Arrangementet, et samarbeid mellom Hvaler kommune, Smart Energi Hvaler, Fredrikstad Energi og Smart Innovation Norway, bestod blant annet av energiaktivitetsløper, energiforedrag, servering av lokalprodusert og kortreist mat, møte med leverandører av energitiltak til hus og hytter, besøk av Norges raskeste el-seilbåt og, ikke minst, trekning av en el-sykkel.

– Vi gleder oss veldig til å se seilbåten med elektrisk motor, røper Karlsen og smiler, før duoen går videre.

.

Digitalisering av vann

Også prosjektleder for Smart Energi Hvaler, Smart Innovation Norways Thor Moen, var på plass under Grønn Dag.

– Jeg tror det er viktig for Smart Energi Hvaler å være ute blant innbyggerne og involvere dem. Jeg presenterte hvilken nytte digitalisering av vann og smarte vannmålere kan ha for både innbyggerne og kommunens økonomi. Det er vinn-vinn, påpeker han.

Moen er også opptatt av å etablere en god infrastruktur for lading:

– Skal vi få til en god ladeinfrastruktur, må vi engasjere alle i Hvaler-samfunnet, understreker prosjektlederen.

.

Energieffektive drivhus

Blant utstillerne som viste fram sine produkter på torvet denne lørdagen, var Anne Marit Skovly, som driver både Hvaler Gjestehage og nyetablerte Geodome Norge.

– Vi tilbyr energieffektive runde kupler som man kan bruke til drivhus, eller et hagehus å kose seg i. Det er 30 prosent mer energieffektivt enn tradisjonelle drivhus, forklarer Skovly engasjert.

Gjennom Hvaler Gjestehage, en inspirasjons- og demonstrasjonshage for det økologiske kretsløpet, holder hun kurs og foredrag om hvordan man kan dyrke økologisk mat og grønnsaker – og spille på lag med naturen.

– Jeg står her i dag fordi dette er en flott anledning til å treffe og prate med folk, det elsker jeg. I tillegg selger jeg planter og kan fortelle at disse er usprøytede. Folk kan selv plante frø og gjøre sitt for å ta vare på mangfoldet i naturen, poengterer hun.

.

Godt oppmøte

Tora Klevås, kommunikasjonssjef i Hvaler kommune, var svært fornøyd med oppmøtet etter endt arrangement.

– Det var faktisk mange flere som dukket opp enn vi hadde trodd, med tanke på at det var veldig dårlig vær og regn da det startet. Derfor var det ekstra gøy at det var så mange barn og voksne som tok turen, sier hun. Og legger til:

– Det er viktig fordi vi tror at alle innbyggere og hyttefolk her på Hvaler har litt å gå på når det gjelder energi. Mange utgjør allerede en forskjell, men som forbruker trenger man kanskje litt hjelp og inspirasjon til hva man kan gjøre hjemme.