Onsdag hadde vi besøk av den nye sjefen for IPCO Uganda Ltd, søsterselskapet til vår klyngepartner IPCO, som skal sørge for at flere i det afrikanske landet får tilgang på trådløst nett.

Av Mari Kristine Buckholm, 26. oktober 2018

– Vi prøver å gi innbyggerne de samme mulighetene som man har i alle andre land

MØTTES I HALDEN: Tor Frydenberg i Smart Innovation Norway, Ruth Nsubuga i IPCO Uganda Ltd og Hans Toirger Seel i IPCO tok en titt på FNs bærekraftsmål da de møttes for å snakke om Uganda-prosjektet. (Foto: Mari K. Buckholm)

– Jeg er i Norge for å fortelle om vårt prosjekt; hva vi skal gjøre, hvordan vi ønsker å levere det, ambisjoner – og få en følelse av hva som forventes – samt for å høre mer om hva dere gjør her hos Smart Innovation Norway og hvordan vi kan samarbeide, forteller Ruth Nsubuga, nyansatt Managing Director i IPCO Uganda Limited.

.

Tilgang på internett

Selskapet har som mål å bygge nettverk i Uganda, og prosjektet kalles Rural Area Broad Band Internet (RABBIN). Nettverkslokasjonene vil være i landlige strøk og skal sørge for internettilkobling på skoler, legekontorer og lokale rådhus.

– Vi tilbyr integrerte tjenester til lokalsamfunn som ikke har tilgang på så mye. Først og fremst vil vi sørge for at de får tilgang på internettjenester. Dette vil åpne mange dører for dem, forklarer Nsubuga.

Prosjektet støttes av blant andre Norad – Direktoratet for utviklingssamarbeid. I første omgang, kjøres et såkalt Proof of Concept i sentrale Uganda, før resten av landet står for tur.

Like muligheter

– De fleste av innbyggerne i disse landlige strøkene er bønder og lever av landbruk. De har på mange måter blitt forlatt av alle andre, som har flyttet til byene. Disse bøndene har ingen tilgang på informasjon eller kommunikasjon, påpeker IPCO Uganda-direktøren.

Ved at IPCO tilbyr internett, som er billigere enn å ringe med telefonen, åpnes et helt nytt marked, som blant annet gjør det mulig for bøndene å selge produktene sine til «utsiden». I tillegg kan man starte med e-læring på skolene, e-helse, osv.

– Så det vi prøver å gjøre er å skape smartere samfunn og gi innbyggerne de samme mulighetene som man har i alle andre land, understreker hun.

.

– En del av familien

Tor Frydenberg, administrerende direktør hos Smart Innovation Norway og styreleder i IPCO, er spent på det videre arbeidet i Uganda.

– IPCO er klyngepartner og en del av familien. Kan vi hjelpe til på noe vis, gjør vi det gladelig, kommenterer han.