Smart Innovation Norways nye toppleder angrer ikke på valget:

– Vil se mine barnebarn i øynene og si «jeg bidro»

Den 1. mars 2019 var Thor Mosakers første dag i stillingen som administrerende direktør for innovasjonsbedriften Smart Innovation Norway. Etter drøye to måneder ved rattet er han mer sikker enn noen gang på at han gjorde rett i å satse på den nye jobben.

Av Mari Kristine Buckholm, 13. mai 2019

– Jeg ble ført bak lyset av ansettelseskomiteen, for denne jobben er enda bedre enn jeg ble forespeilet, sier Thor Mosaker og ler. Han legger kjapt til:

– Vi har mange flinke og kompetente mennesker på sine områder, som jobber godt sammen. Den kapitalen ønsker jeg å styrke og bygge videre på.

Mosaker forklarer at mandatet fra styret nettopp går ut på at selskapet skal vokse, og i tillegg trekkes tettere sammen til ett selskap.

I første omgang har avdelingen NCE Smart Energy Markets blitt styrket med Kjell Reidar Mydske som klyngeleder i fast stilling, mens Lorenzo Ruscelli har blitt ansatt på heltid som rådgiver i Smart Inkubator.

.

Ser enormt potensial

– Det er ingen tvil om at avdelingene har potensial for sterk vekst. For eksempel har forskningsavdelingen en «track record» 70 prosent, noe som er helt unikt. Hvis vi får på plass en mer forutsigbar finansiering, kan vi ta større risiko, og da tror jeg vi kan øke den delen ganske raskt, påpeker Mosaker.

Samtidig kommer Smarte Byer & Samfunn-teamet i løpet av kort tid til å bli styrket med ytterligere to rådgivere.

– Her er timingen spesielt god. Det finnes ikke den by eller kommune i Norge i dag som vil være en by som ikke tar det grønne skiftet på alvor. Jeg tror at kommunereformen og de nye storkommunene også innebærer et stort potensial for oss, sier Mosaker.

– Smart Innovation Norways visjon om å jobbe for bærekraftig samfunns- og næringsutvikling bør appellere til både rådmenn og ordførere, legger han til.

Smart Innovation Norways nye administrerende direktør har innehatt stillingen i litt over to måneder og har allerede rukket å trekke følgende konklusjon:

– Jeg er positivt overrasket over selskapets interne kompetanse og er også imponert over kompetansen som finnes i området hos nære samarbeidspartnere som IFE og Høgskolen i Østfold. Oppsummert; jeg tror fremtiden ser veldig lys ut!

Tok en sjanse

Da Mosaker tok valget om å bytte jobb og satse på Smart Innovation Norway, visste han naturlig nok ikke helt hva som kom til å møte ham – men var sikker på at det var på tide med endring.

– Jeg hadde vært ti år i min forrige jobb og hatt en god utvikling der. Som leder for den norske avdelingen i Zacco-konsernet fra 2010, den tyske fra 2014 og den engelske fra 2017, hadde jeg sånn sett god progresjon. Men jobben var i realiteten den samme; jeg måtte bare reise litt mer.

Mosaker opplevde å stå foran et veivalg. Enten fortsette i samme selskap – å gå til en konkurrent var ikke noe alternativ – eller bytte bransje.

– Jeg hadde blitt fascinert av innovasjonsbransjen gjennom min kontakt med den og likte veldig godt stemningen og «spirit»-en blant menneskene som jobbet i disse miljøene. Mitt inntrykk er at deres «spirit» preges av at deres jobb er å gjøre andre gode på et vis.

.

«Verdt å gå ned i lønn for»

Nettopp det var bakgrunnen for at Mosaker ønsket å gå fra jobben som innebar å beskytte innovasjon til en ny arbeidshverdag som i stor grad handler om å bygge innovasjon.

– Noen ganger i livet må man stoppe opp og tenke seg om. Jeg merket at jeg trengte nye utfordringer og at tiden var inne for det. I tillegg tenker jeg at det er viktig å ha en mening med å gå på jobb, å ha noe man brenner for, forteller Mosaker om sin beslutning. Han fortsetter:

– Å skape en bærekraftig samfunns- og næringsutvikling og å bidra til det grønne skiftet er et sterkt mantra, og jeg vil kunne se mine barnebarn i øynene og si «jeg bidro». Det er noe jeg kan gå ned i lønn for – og det er derfor jeg er her.

CV
  • Navn: Thor B. Mosaker
  • Alder: 51 år
  • Familie: To voksne døtre
  • Bosted: Halden og Oslo
  • Utdannelse: Jurist
  • Bakgrunn/erfaring: Advokat, Leder for Advokatene i Telenors IPR-team, Patentsjef i Zacco, regionsdirektør i Zacco
  • Favorittsitat: «Mangt et feiltrinn tas ved at man står stille»