KICK-OFF: Torsdag sparket Smart Innovation i gang nyvinningen PANGSTART Gründer. (Alle foto: Mari K. Buckholm)

«Nye» PANGSTART får en halv million kroner i støtte:

– De har et stort hjerte for gründervirksomhet

I går signerte SpareBank1 Stiftelsen Østfold Akershus og Sparebank 1 Østfold Akershus avtalen med Smart Innovation Norway som både femdobler budsjettet og tilfører betydelig kompetanse til en ny og forbedret utgave av gründerprogrammet PANGSTART.

Av Mari Kristine Buckholm, 11. oktober 2019

– Denne støtten er helt avgjørende for å gjennomføre nyvinningene PANGSTART Gründer og PANGSTART Akselerator med den kvaliteten vi ønsker, sier Lorenzo Ruscelli, leder for Smart Inkubator hos Smart Innovation Norway.

I høst kjører Smart Innovation Norway forretningsutviklingsprogrammet PANGSTART for sjette gang, men denne gangen med flere endringer – både på konsept, innhold og budsjett.

Tilfører kapital og kompetanse

For å ta det siste først; Sparebank1-stiftelsen Østfold-Akershus har valgt å gå inn med cirka en halv million i økonomisk støtte, som betyr en femdobling av PANGSTART-budsjettet. Samtidig vil Sparebank1 Østfold-Akershus tilby sin innsikt og kompetanse til deltakerne gjennom workshops og rådgivning i løpet av programmet. I går ble avtalene signert.

– Vi vil bidra ved å fortelle hvordan deltakerne kan tilnærme seg bank og forhåpentligvis ufarliggjøre banken litt. Vi ønsker å hjelpe dem med å manøvrere seg fram mot å få finansiering. I tillegg er det viktig for oss å være i slike miljøer for å lære. Vi er opptatte av å få nye impulser, se nye forretningsmuligheter og forstå hvordan gründere tenker i dag, sier Jon Tørmoen (til venstre i bildet over), direktør for bedriftsmarked i Sparebank 1 Østfold Akershus.

– Vi gir denne gaven fordi vi har sett mange gode resultater herfra og ønsker å være med på det nye, utvidede opplegget, forteller daglig leder i Sparebank 1 Stiftelsen Østfold Akershus, Just Erik Næss.

Splitter nytt konsept

Programmets konsept er videutviklet i form av en tredeling av forretningsutviklingstilbudet, som nå er skreddersydd til oppstartsbedrifter og gründere i ulike faser. De tre nyvinningene er PANGSTART Gründer, PANGSTART Akselerator og PANGSTART Global, som kjøres i ulike perioder i løpet av året.

– Kort fortalt er PANGSTART Gründer et idé- og markedsavklaringsprogram for gründere i tidlig fase, mens PANGSTART Akselerator handler om å skaffe kunder og hente kapital. Gjennom PANGSTART Global hjelper vi startups ut internasjonalt og tar dem med til verdens innovasjonshovedstad, Silicon Valley, forteller Ruscelli.

Høyere ambisjonsnivå

Årsaken til videreutviklingen skyldes i stor grad de svært positive resultatene tidligere PANGSTRAT-deltakere har fått i etterkant av programmet. Av alle 40 oppstartsbedriftene som har fullført PANGSTART i regi av Smart Innovation Norway siden første program i 2017, er 97 prosent fortsatt i drift, 95 prosent har fått finansiering og 5 prosent ligger på topp 15-listen over Norges mest lovende startups i 2019.

– Fordi vi har sett at programmet har fungert så bra, ønsket vi å øke ambisjonsnivået og utvide tilbudet vårt. For å få til det, trenger vi sponsorer, påpeker Ruscelli. Han legger til:

– SpareBank 1 Østfold Akershus og SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus viser at de har et stort hjerte for gründervirksomhet og deres bidrag hjelper oss med å løfte oppstartsbedriftene ut i verden.

PANGSTART Gründer gir

  • verdifull innsikt og verktøyene som trengs for å bygge en løsning kunden faktisk vil ha.
  • inspirasjon til å utvikle bedriften/forretningsideen i rekordfart.
  • hjelp til å hente kapital og skaffe kunder.
  • tilgang til et profesjonelt nettverk og et av Norges fremste innovasjonsmiljøer.

Les mer: www.pngstart.no